România în declin: natalitatea a scăzut la jumătate!

sala de nastere

Rata natalității în România este tot mai mică de la an la an. Anul trecut s-au născut doar 33 de copii la 1000 de femei fertile. Datele statistice arată că, de exemplu, la Spitalul Județean din Reșița, anul trecut s-au născut doar 850 de copii din cei peste 180 de mii aduși pe lume în România. Șeful secției de neonatologie de la Reșița, dr. Zoltan Babici confirmă situația și pentru acest an, unde în Caraș-severin numărul copiilor aduși pe lume a scăzut semnificativ. 84 au sosit pe lume prematuri. Rata de mortalitate infantilă din Caraș-Severin a fost în 2014 de 10,6 la mie, mai ridicată decât media națională.

România se menține pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, dar un factor important care duce la scăderea natalității sunt și multiplele avorturi făcute în țara noastră.

Rata natalităţii a ajuns la jumătate faţă de acum două decenii. Lipsa locurilor de muncă îi determină pe tinerii care ar trebui să îşi întemeieze o familie să plece în străinătate, iar femeile amână din ce în ce mai mult naşterea primului copil. Nici indemnizaţiile acordate mamelor nu le motivează pe acestea să aibă copii.

Scăderea populaţiei ameninţă în primul rând sistemul public de pensii. Asta deoarece numărul salariaţilor va fi tot mai mic comparativ cu cel al pensionarilor. Cu o populaţie care îmbătrâneşte an de an, întrebarea care stă pe buzele românilor activi este – cine le va plăti pensile?

In România decimată de sărăcie și de migrația continuă a populației active se prognozează până în 2050 o scădere a populației cu peste 4 milioane de oameni.

De același autor

Related Articles