[FOTO] Trei primari din Caraș-Severin, audiați în dosarul alegerilor prezidențiale

Sorin Frunzaverde

Ora 16.10

Avocații președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin au cerut revocarea măsurii preventive, respectiv a controlului judiciar, însă cererea a fost refuzată. Următorul termen este 19 noiembrie.

Ora 16.00

Audierea martorilor merge ca pe bandă rulantă. A fost chemat să depună mărturie și ultimul primar – Ion Orbulescu – Ciuchici. Nici acesta nu s-a simțit amenințat de Ghiorghioni.

Ora 15.45

A început audierea primarului comunei Bozovici, Adrian Stoicu. Procurorul l-a întrebat cum a considerat discuția din campania electorală, normală sau ca o amenințare.

Stoicu: Nu am luat-o ca o amenințare. Formal s-a întâmplat să fiu deacord cu solicitările sale și să nu îi dau un răspuns negativ, la telefon. Am făcut de fiecare dată ce credeam eu.

Ora 15.15

Primarul comunei Lăpușnicu Mare, Ion Lala a mai spus că nu a perceput niciodată discuția cu Ghiorghioni ca o amenințare, ci o discuție de prietenie.

Ora 15.00

Lala a recunoscut că sunt corecte afirmațiile potrivit cărora i s-a cerut să o lase mai ușor, adică să nu facă un scor electoral de 90 la sută Ponta și 10 la sută Iohannis. Primarul comunei Lăpușnicu Mare a afirmat că în nicio împrejurare nu a fost contactat de Sorin Frunzăverde să influențeze alegerile.

Ora 14.50

Primarul comunei Lăpușncu Mare, Ion Lala a fost chemat la bară. Acesta își recunoaște semnăturile pe declarațiile date anterior în fața instanței, dar dorește să facă o mențiune. Cu privire la suma de 50.000 de lei care potrivit acestuia i-a fost tăiată de CJ, informația este eronată.

Motivul pentru care am spus asta este că din discuțiile purtate cu anchetatorul de la București… am dat-o ca fiind reală pentru că din amintirile mele… purtasem o discuție în acest sens cu contabilul. Ulterior am constatat că nu era reală. Tot contabilul m-a informat despre faptul că suma nu a fost tăiată.

Nu am fost contactat de Sorin Frunzăverde pentru a vota cu Iohannis și să nu se voteze cu Ponta. Cu Ghiorghioni am avut mai mute discuții și chiar au glumit pe această temă.  Am avut o relație mai specială cu Gheorghioni.

Ora 14.30

A început procesul. Secretarul județului Caraș-Severin, Darian Ciobanu este primul audiat. Întrebat de avocatul președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, dacă este reală afirmația apărută în stenograme: Mă duc eu la Moldova, la…  Moldova Nouă, acesta a spus: Da, pentru că am relație bună cu secretarul, dar afirmația a fost scoasă din context. 

Avocații au mai întrebat dacă își menține ceea ce a declarat că Frunzăverde a cerut să discute cu primarul.

Ciobanu: Nu, era vorba de secretar.
Stenogramă discuție Darian Ciobanu – Sorin Frunzăverde – Ionesie Ghiorghioni:
Darian Ciobanu: Mă duc eu la Moldova, la…  la Moldova Nouă. Sorin Frunzăverde: Opreşte-te.
Darian Laurenţiu Ciobanu: Adică am…
Sorin Frunzăverde: Bine… la Moldova Nouă… s-a întâmplat următorul lucru: Lupu nu şi-a dus toate… toţi votanţii la europarlamentare şi am căzut într-o plasă acolo. Da? ….la Moldova Nouă, da? Dar discret. … Da?
Sorin Frunzăverde: … să vină la Reşiţa sau mă rog, la mijlocu drumului, …  du-te tu în Moldova Nouă.
Darian Laurenţiu Ciobanu: Am înţeles, încerc, mă … Bine. Sorin Frunzăverde: Auzi? Dacă e, dacă nu, nu e…
Darian Laurenţiu Ciobanu: Dacă nu, nu…. Vedem….
Sorin Frunzăverde: Deci…ei … ei sunt importanţi, tre să le explicaţi clar: mai vin două bugete… vom ţine cont, ei îs tot ai noştri. Domnu preşedinte a înţeles….  n-a înţeles, da în fine…Domn preşedinte a înţeles, da, dar acuma e timpu să dovediţi că rămânem împreună. Vine 2016, PSD-ul va fi în cădere, pentru că nu poate să…Ponta….

Ora 12.00

Un nou termen în dosarul alegerilor prezidenţiale din 2014, în care preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, este acuzat că a condiţionat repartizările bugetare de rezultatul votului şi că şi-a folosit influenţa pe care o avea asupra vicepreşedintelui Ionesie Ghiorghioni pentru obţinerea unui număr mare de voturi în al doilea tur, în favoarea lui Klaus Iohannis. Astăzi vor fi audiaţi mai mulţi primari: Ion Lala – Lăpuşnicu Mare, Adrian Sergiu  Stoicu – Bozovici, Ion Orbulescu – Ciuchici şi secretarul judeţului – Ciobanu Laurenţiu Darian.

La primul termen, Frunzăverde a declarat că nu poate să însemne presiune faptul că a rugat primarii să determine oamenii să voteze Iohannis. Frunzăverde a mai spus că în acel moment nu avea nicio influenţă de natură politică asupra primarilor şi nici administrativă, deoarece Consiliul Judeţean împarte doar 6 la sută din bugetul alocat localităţilor. Ionesie Ghiorghioni şi-a rezervat dreptul la tăcere în această etapă a procesului, până la prezentarea tuturor probelor.

Atât preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, cât şi vicepreşedintele, Ionesie Ghiorghioni se află sub control judiciar.

Stenograma conversaţiei telefonice dintre vicepreşedintele Ionesie Ghiorghioni şi primarul comunei Lăpuşnicu Mare, Ion Lala:

GHIORGHIONI IONESIE: Am onoarea, domn primar!
LALA: Stimă şi respect, tata, bunu!
GHIORGHIONI IONESIE: Auzi?
LALA: Ce faci?
GHIORGHIONI IONESIE: Uite, alerg, trebuia să vin, dar dacă m-ai sunat nu mai ajung pân la tine. Am… un mesaj pentru tine.
LALA: Ştiu!(?)
GHIORGHIONI IONESIE: Ai obţinut ce ai vrut, vezi şi tu… Înţelegi, acolo?
LALA: Da, da, da, ascult dar am rămas un pic, câta blocat, că nu am înţeles… că am obţinut ce am vrut.
GHIORGHIONI IONESIE: Păi ce… s-a promis, nu?
LALA: Ei, da, mi-o dat banii, într-adevăr, că pentru asta am trecut, mi-or dat.
GHIORGHIONI IONESIE: Cât ţi-au dat?
LALA: În prima fază m-or dat 6 miliarde două sute şi acu mai m-or dat 5 miliarde 8 sute, ca să do-termin la şcoală.
GHIORGHIONI IONESIE: Îhm, îhm. Na, păi acuma, ai plătit pentru aia, turu unu.
LALA: Turu unu. Deci acu, tata-bunu, să nu le mai dau nici un bot? Hai la vot, la vot, la vot, să le-o dăm la bot, cam aşa ar veni?
GHIORGHIONI IONESIE: Este…nu… rugămintea nu numai a mea, înţelegi?
LALA: Am înţeles, tata-bunu.
GHIORGHIONI IONESIE: Bine.
LALA: Oricum să ştii că nici în primu nu m-am implicat, nici în al doilea.
GHIORGHIONI IONESIE: Eh… Acuma… s-o cam văzut pe acolo. Da vezi … mai vin doi ani, eu n-aş vrea… că tu eşti prietenul meu ancestral, dă-o dracu… Noi am reuşit….
LALA: Indiferent ce s-ar întâmpla, eu te recunosc de tata-bunu, indiferent.
GHIORGHIONI IONESIE: Da, dragule, numa vezi… vin două bugete, anu viitor, a lu ăla… Cum să zic lu LALA nu? Ei, aia nu pot niciodată.
LALA: Indiferent…in…
GHIORGHIONI IONESIE: Deci ajută-mă un pic şi tu! Da. Bine?
LALA: Da. Indiferent că mi se dă vreun ban de la Consiliu Judeţean sau nu, pentru mine FRUNZĂVERDE şi GHIORGHIONI rămân părinţi spirituali.
GHIORGHIONI IONESIE: Mulţumesc. Na hai, atunci…
LALA: Vă salută şi MARIUS că-i lângă mine aici.
GHIORGHIONI IONESIE: Ă… transmite-i şi lui acelaşi mesaj.
LALA: El îl ştie, că-i fratele meu.
GHIORGHIONI IONESIE: Na… păi nu mai vin atunci că dacă vin mă…apucă ciuda şi iau o bâtă şi vă dau la fund da…
LALA: Bun, tata-bunu. Te-am pupat.
GHIORGHIONI IONESIE: Bine. Spune-i… şi lui acelaşi mesaj din zonă de aici. Da?
LALA: Da, da. Ok. Bine, tata-bunu.

Stenograma conversaţiei telefonice dintre vicepreşedintele Ionesie Ghiorghioni şi primarul comunei Bozovici, Adrian Sergiu Stoicu:

STOICU: Alo?
GHIORGHIONI IONESIE: Te salut, domnu primar!
STOICU: Să trăiţi, domn vice!
GHIORGHIONI IONESIE: Ce faci?
STOICU: Uite la… Primărie, am avut o licitaţie şi acuma plec către casă să-i duc pe ai mici …
GHIORGHIONI IONESIE: Îhm. Te-ai văzut cu LALA, erai cu el azi când am vorbit cu el sau?
STOICU: Eu am plecat, chiar când v-o sunat am plecat atunci.
GHIORGHIONI IONESIE: Îhm. Vezi că ţi-am lansat şi ţie un mesaj, poate vorbeşti cu el, îţi spune.
STOICU: Îhm.
GHIORGHIONI IONESIE: Vezi ce faceţi bă, nu discrepanţa aia aşa mare mă, ce dracu, că ziceam că sunteţi de-ai noştri, vin…bugetele de anu viitor…
STOICU: Păi da.
GHIORGHIONI IONESIE: V-am lăsat de anu ăsta bugetele, ce dracu, chiar aşa?
STOICU: Da, păi nu, eu am vorbit şi cu doamna IUSTINA, am zis că nu…
GHIORGHIONI IONESIE: Na… Bine, bine, bine, bine.
STOICU: Chiar… Sănătate, sănătate!
GHIORGHIONI IONESIE: Salut!

Stenograma conversaţiei telefonice dintre vicepreşedintele Ionesie Ghiorghioni şi primarul comunei Ciuchici, Ion Orbulescu:

ORBULESCU: Alo?
GHIORGHIONI IONESIE: Alo? Salut doctore! GHIORGHIONI sunt.
ORBULESCU: A, am onoarea, da.
GHIORGHIONI IONESIE: Ce faci domn primar?
ORBULESCU: Ce să fac? Uite, sunt în faţa Primăriei, stau, că n-am semnal în… în….
GHIORGHIONI IONESIE: Mă dragă, tu prin analele mele figurezi băiat de-al nostru mă, măi vin doi ani de buget, anu viitor, anu… Vezi şi tu ce… ce faci. Eu ştiu că v-au strâns, promis…dar ei au cam terminat banii.
ORBULESCU: Îhm.
GHIORGHIONI IONESIE: Deci am mesaju, ştii că nu vine doar de la mine, ştii şi de la cine vine…. Bine.
ORBULESCU: Îhm.
GHIORGHIONI IONESIE: Da? Bine?
ORBULESCU: Da, da. Da.
GHIORGHIONI IONESIE: Te rog mult…
ORBULESCU: Da.
GHIORGHIONI IONESIE: Vezi ce faceţi pe acolo, să nu fie… nişte discrepanţe de parcă nu ne-am cunoaşte de când lumea, dracu ştie…
ORBULESCU: Da.
GHIORGHIONI IONESIE: Bine?
ORBULESCU: Bun. Bun, bun şefu, bun, să trăiţi!
GHIORGHIONI IONESIE: Bine. Te rog! Serbus.
ORBULESCU: Cu respect! Să trăiţi!

De același autor

Related Articles