[FOTO] “Dulcele bunicilor” duce tradiţia cehilor din Banat!

cehi prajituri Banat Baile Herculane (16)
În staţiunea Băile Herculane s-a desfăşurat sâmbătă, 3 octombrie, prima ediţie a manifestării “Dulcele bunicilor”.
În cadrul acţiunii au fost expuse dulciuri, prăjituri şi alte produse specifice comunităţii cehe din judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi. Au participat gospodine din Gârnic, Sfânta Elena, Şumiţa, Bigăr, Caransebeş, Moldova Nouă, Băile Herculane, Eşelniţa şi Eibenthal, care au adus la această expoziţie diverse produse care se folosesc ca desert la mesele principale ale zilei şi care i-au încântat pe cei prezenţi, între care şi numeroşi turişti curioşi de specificul culinar al cehilor din Banat. De asemenea, programul a cuprins un program folcloric susţinut de ansamblurile de copii din Eşelniţa, Eibenthal, Gârnic şi Moldova Nouă şi a avut loc vernisajul unei expoziţii de pictură şi sculptură cuprinzând lucrări ale unor meşteri din Bigăr.
La sfârşitul manifestărilor, Ştefan Douda – preşedintele filialei zonale a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România ne-a declarat : “E bine că se face! Anul acesta nu au fost foarte multe comunităţi prezente, dar eu sper că anul viitor vor fi mai mulţi participanţi, pentru că acum suntem la prima ediţie şi cu siguranţă anul viitor vom repeta acest eveniment! Astăzi sunt reprezentate cele mai importante comunităţi, cele în care cehii încă predomină activ! Din păcate, din satele noastre majoritatea oamenilor au plecat înapoi în Cehia şi astfel de acţiuni sunt mai greu de organizat, pentru că nu mai erau oameni cum erau odată! O felicit pe Claudia Şembera – preşedintele organizaţiei locale Băile Herculane pentru că este un lucru foarte bun pe care l-a făcut astăzi aici!”
La rândul său, Adrian Merka – reprezentantul etnicilor cehi în Parlamentul României a declarat pentru Radio România Reşiţa: “Este o acţiune model pentru noi! Organizaţia locală din Băile Herculane s-a pregătit trei ani pentru acest eveniment, dar se pare că ideea noastră a dat roade! Este şi un mic concurs între ei, cum îşi pregătesc masa, cum pregătesc produsele tradiţionale şi întotdeauna – că eşti copil sau adult – dulciurile şi prăjiturile te atrag, îţi aduc aminte de părinţi, de bunici, de tradiţii, pentru că unele dulciuri se fac cu anumite ocazii: de Paşti, de Crăciun, la bâlci, la hramul bisericii, la onomastică! E, într-adevăr, un model pentru noi şi pentru ceea ce înseamnă tradiţiile şi păstrarea lor!”
(Paul-Sever Smadu)

Cele mai citite

Related Articles