[AUDIO] Lemnul tăiat ilegal la Iablaniţa, o problemă care dă multe bătăi de cap

cioate

UPDATE: Problemele în ceea ce priveşte tăierea ilegală de material lemnos de pe raza comunei Iablaniţa sunt departe de a fi rezolvate.

Suprafaţa de pădure aflată în gestiunea Primăriei Iablaniţa, afectată de furtul de material lemnos, în volum de peste 1.000 de metri cubi, nu era cuprinsă în amenajamentul silvic întocmit în urmă cu 9 ani de administraţia locală din acele vremuri, spune Laszlo Kokovits, şeful serviciului de protecţie şi pază a pădurilor din cadrul Direcţiei silvice Caraş-Severin:                    “… suprafaţa aflată în control acuma nu este în subcontract de administrare, fiind neamenajată, nu a fost predată spre administrare Ocolului silvic Mehadia…”.  

Primarul de Iablaniţa, Petru Haţegan, susţine că a încheiat în urmă cu 3 ani un nou contract de pază a pădurii de pe raza comunei pe care o conduce, dar cum nu ştia că şi păşunile împădurite trebuie incluse în amenajamentul silvic, a omis acest lucru. Laszlo Kokovits explică: “… Primăria Iablaniţa a reîncheiat un contract de administrare cu Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin în data de 6 martie 2013 pentru o suprafaţă de 1407,7 hectare, administrare care se asigură prin Ocolul silvic Mehadia. Contractul este valabil pentru 10 ani până în 2023″.     

Potrivit comisarilor Gărzii forestiere Caraş-Severin, furtul a fost comis într-o perioadă mai îndelungată de timp, iar exemplarele din specia fag dezvoltate pe suprafaţa de teren care, în urmă cu 10 ani deţinea statutul de păşune comunală şi-a schimbat în timp utilitatea printr-un fenomen de împădurire masivă, putând fi considerată acum o pădure tânără de foioase, subliniază şeful serviciului de protecţie şi pază a pădurilor din cadrul Direcţiei silvice Caraş-Severin: “… păşunile împădurite unde consistenţa este mai mare de 0.4, adică pe cel puţin 40% din acea suprafaţă există arbori, se aplică regimul silvic…”.

Conform primarului comunei Iablaniţa, Petru Haţegan, suprafaţa de păşune împădurită, aflată la limita cu ocoalele Mehadia şi Prigor, urmează să fie inclusă în noul amenajament silvic care va fi definitivat la anul, demersurile pentru întocmirea delimitării exacte a pădurii comunale fiind în curs de realizare.

***

15 octombrie 2015: Lemnul sustras din “ograda” primăriei comunei cărăşene, în volum de peste 1.100 de metri cubi, cauzând acesteia un prejudiciu de aproape 200 de mii de lei, este defapt al nimănui, reiasă din afirmaţiile primarului Petru Haţegan. Parcela în cauză se află la limita cu ocoalele silvice Prigor şi Mehadia, iar fiecare ocol silvic a trasat delimitarea cum i-a picat lui mai bine, susţine edilul. Acesta, aflat la primul mandat, spune că doreşte să facă lucruri măreţe în comună, dar nu avea habar că suprafaţa de pădure nu este inclusă în amenajamentul silvic şi nici nu l-a anunţat nimeni că acest perimetru trebuia păzit. Petru Haţegan mai spune că a preluat pădurea de la predecesorul său şi fiind de bună credinţă s-a bazat pe pădurarii care au în atribuţiuni paza suprafeţelor de păşuni împădurite de pe raza comunei. Edilul afirmă că în urmă cu 3 ani a încheiat un contract de pază cu Direcţia silvică judeţeană, dar numai pe suprafaţa inclusă în amenajament, pe considerentul că nu are experienţă în domeniul silvic şi nu vrea să aibă probleme ulterioare cu pădurea, proprietate a statului. Dacă poartă vreo vină în cele întâmplate, nu ştie, însă păgubit recunoaşte că este şi încearcă să dreagă situaţia prin includerea şi a acestei suprafeţe, de 90 de hectare, în noul amenajament silvic al primăriei, aflat în lucru. Rămâne acum să mai aflăm dacă masa lemnoasă extrasă ilegal din pădurile Primăriei Iablaniţa, a fost prelucrată, tot, sub nasul autorităţilor locale, cu sau fără ştiinţa acestora, dar până atunci cazul a fost predat, de comisarii cărăşeni, Gărzii forestiere Timişoara. Primarul Petru Hategan spune că nu a ştiut că cineva ar fi tăiat ilegal lemnul din pădurile comunei, dar s-a convins de acest lucru atunci când a făcut o vizită la Ocolul silvic şi a constatat că din întregul volum de masă lemnoasă exploatată de pe teritoriul comunei, în conturile primăriei nu a intrat suma de bani scontată, fapt care la pus pe gânduri şi în acelaşi timp să anunţe şi organele de control.

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, a mers pe firul problemei şi a aflat o altă faţetă a acestui caz:

***

14 octombrie 2015: Comisarii Gărzii forestiere, au descins în fondul forestier gestionat de Primăria comunei Iablaniţa, unde pe o suprafaţă de 90 de hectare au constatat exploatări ilegale de masa lemnoasă în volum de peste 1100 de metri cubi în valoare de aproape 200 de mii de lei, cantitate extrasă şi prelucrată fără autorizaţie de operatorii economici din zonă, spune Romel Buzescu – şeful entităţii de control din judeţ. Vinovată de prejudiciul comis pe proprietatea statului se face Primăria Iablaniţa, care nu a asigurat paza corespunzătoare a terenului avut în gestiune. Potrivit lui Romel Buzescu, controalele au fost extinse şi la agenţii economici din zonă, comisarii Gărzii forestiere judeţene aplicând amenzi consistente pentru neregulile constatate. Au fost confiscate peste 120 de metri cubi de material lemnos, de esenţă fag, care va fi vândut operatorilor economici interesaţi în cadrul licitaţiilor efectuate de Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin, a mai spus acesta. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală urmând a fi aplicate măsurile legislative care se impun.

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, are detalii:

***

30 septembrie 2015:

O cantitate de aproximativ o mie de metri cubi de material lemnos de esenţă fag din fondul forestier aflat în proprietatea Primăriei comunei Iablaniţa din Caraş-Severin, a fost exploatată ilegal şi prelucrată fără autorizaţie de operatorii economici din Valea Almăjului, spune Romel Buzescu – şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare al judeţului. Potrivit acestuia, instituţia pe care o reprezintă, a fost sesizată în repetate rânduri şi în urma acestora s-au început controalele de identificare în zonă. Inspectorii silvici au constatat lipsa materialului lemnos de pe o suprafaţă de aproximativ 70 de hectare, extragere efectuată într-un timp mai îndelungat, mărturie în teren fiind cioatele rămase, a mai spus Romel Buzescu. Au fost de-asemenea confiscate 120 de metri cubi de material lemnos de la două societăţi comerciale din zonă. Controlul se desfăşoară împreună cu organele de poliţie, este în curs de desfăşurare şi se va încheia la sfârşitul acestei săptămâni. În cauză va fi întocmit un dosar de cercetare penală şi vor fi aplicate amenzi consistente, a mai spus acesta.(Hardy Cvoica)

 

Sursa foto: romaniacurata.ro

Cele mai citite

Related Articles