[FOTO] Pavăză în calea inundaţiilor. Lucrările de pe malul Pogănişului sunt aproape de final

poganis 3

Aproape 2700 de gospodării din Caraş-Severin şi Timiş vor fi scoase de sub efectul inundaţiilor, până la sfârşitul anului. Lucrările de regularizare şi apărare împotriva inundaţiilor sunt amplasate pe cursul pârâului Pogăniş din zona localităţii Brebu până la confluenţa cu râul Timiş în zona localităţii Uliuc, pe o lungime totală de albie de peste 100 de km. Purtătorul de cuvânt al Administaţiei Bazinale de Apă Banat, Sorina Neaga, spune că până acum s-au realizat aproximativ 75% din totalul lucrărilor prevăzute în proiect. „Până în acest moment, lucrările de reprofilare albie sunt realizate în jur de 96%, au fost realizate 33% din pragurile de fund prevăzute, parapetul din beton în localitatea Remetea Pogănici este realizat în proporţie de 88%, iar parapeţii din beton pentru supraînălţarea digurilor au 64% realizare. În ceea ce priveşte realizarea consolidărilor de mal în zonele expuse la eroziuni, s-au realizat lucrări în proporţie de 58%”, a declarat pentru Radio Reşiţa, reprezentantul ABAB.

Amenajarea hidrotehnică a cursului pârâului Pogăniş va scoate de sub efectul inundaţiilor o suprafaţă de aproape 30 de mii de ha de teren extravilan şi 1.200 de ha de teren intravilan. Beneficiari direcţi ai investitiei sunt aproape 5 mii de locuitori, 2.680 de gospodării, 6 grădiniţe şi 8 şcoli din localităţile cele mai vulnerabile în faţa inundaţiilor, pe care pârâul Pogăniş le traversează, începând cu satul Brebu, Zorlenţu Mare, Dezeşti, Fârliug, Remetea-Pogănici,Vermeş, Valeapai, Uliuc.

Proiectul este cofinanţat în proportie de 90% din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, restul de 10% fiind asigurat de la bugetul de stat. Valoarea totală a proiectului este de 87 de milioane de lei fără TVA.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles