Angajaţi din MAE, urmăriţi penal de DNA sub control judiciar

dna

Procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Nelu Biţică, şef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma, centru cultural aflat în gestiunea Ministerului Afacerilor Externe, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare de mită.

De asemenea, aceeaşi măsură s-a luat şi faţă de Gabriela Biţică, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei României de la Roma, pentru luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada octombrie 2012 — iulie 2013, cei doi, în calitate de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale sume de bani şi un autoturism, reprezentând 10 % din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă către firma acestora şi au primit efectiv de la aceştia 13.300 de euro.

“Primirea sumei respective de bani, de către inculpaţii Nelu Biţică şi Gabriela Biţică, s-a făcut în mai multe etape în perioada noiembrie 2012 — martie 2013, în oraşul Roma din Italia, cu excepţia sumei de 1.450 de euro pe care soţii Biţică au primit-o la Bucureşti printr-un intermediar. Societatea respectivă a derulat mai multe contracte de lucrări cu Accademia di Romania din Roma. Inculpaţii au pretins şi primit suma respectivă de bani pentru ca, în executarea atribuţiilor de serviciu, să atribuie în mod preferenţial contracte şi pentru a îndeplini acte astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările şi aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate”, susţin procurorii.

DNA precizează că firma a colaborat cu Accademia di Romania din Roma şi, în iulie 2013, a prezentat un deviz de efectuare a unor reparaţii a 12 spaţii din incinta instituţiei în sumă iniţială de 19.300 euro.

“Nelu Biţică a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii altor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preţ de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat iniţial, Nelu Biţică a produs în dauna Ministerului Afacerilor Externe din România un prejudiciu material de 5.000 euro”, se mai arată în comunicat.

De același autor

Related Articles