Eroii martiri comemoraţi la Păuliş

11

Sâmbătă,19 septembrie, în comuna Păuliş s-au desfăşurat ceremoniile tradiţionale dedicate comemorării eroilor martiri ce şi-au pierdut viaţa în bătălia purtată în zona localităţii, în septembrie 1944. Primul eveniment a avut loc în curtea Unităţii Militare Radna, unde a avut loc o ceremonie solemnă ce  a evocat martiriul elevilor Şcolii de Subofiţeri Radna.
Aceştia au fost pomeniţi ulterior în cadrul unei slujbe desfăşurată la mormintele lor din Cimitirul Erolilor Lipova. A urmat ceremonialul de la monumentul aflat pe DN 7, desfăşurat în prezenţa unei asistenţe numeroase, formată din oficialităţi, veterani, rezervişti, militari, elevi , alte persoane interesate.
La ceremoniile de astăzi a participat şi domnul General-maior dr. Adrian Tonea, Locţiitor al Şefului Statului Major General. Domnul Prefect al Judeţului Arad, Cosmin Pribac, a înmânat diplome de onoare unui număr de 15 veterani de război, membri ai filialelor Asociaţiei Naţionale din judeţele Arad şi Timiş.
Elementul de noutate al ceremoniei din acest an, pe lângă faptul că 2015 este Anul Veteranilor de Război, a constat în primirea ştafetei veteranilor. Ştafeta este reprezentată de un drapel tricolor, purtat de militarii voluntari ai echipei Invictus România pe o distanţă de peste o mie de kilometri, pe patru trasee care corespund, în principal, cu direcţiile de acţiune ale Armatei României, în anul 1944, pentru eliberarea teritoriului naţional.
Purtătorii Ştafetei Veteranilor vor ajunge pe 25 octombrie la Carei, la Ansamblul Monumental “Glorie Ostaşului Român” (detalii pe siteul MAPN). La Monumentul Eroilor de la Păuliş, drapelul a fost preluat de preşedintele filialei ANVR Timiş, General de Brigadă (ret.) Constantin Mărăcine şi predat primarului comunei Păuliş,  Petru Nicoară.
Luni, 21 septembrie, va avea loc predarea ştafetei către reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad în cadrul ceremoniei din Piaţa Avram Iancu ce va începe la ora 12.30, ne-a informat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Arad.

foto CJ Arad

De același autor

Related Articles