Pentru că nu sunt lăsaţi să treacă graniţa în UE, sute de refugiați sunt în greva foamei

greva-refugiati

Sute de refugiați blocați de câteva zile în zona localității turce Edirne, aflată în apropierea graniței cu Grecia și Bulgaria, au intrat joi în greva foamei pentru a li se permite să plece mai departe într-una din aceste țări, astfel încât să-și poată continua călătoria către vestul Europei, relatează agenția EFE citând postul turc de televiziune NTV.

Autoritățile turce împiedică refugiații să se apropie de punctele de frontieră cu Grecia și Bulgaria, iar un important dispozitiv polițienesc a fost mobilizat pentru a-i obliga să rămână pe loc, ei neavând voie nici măcar să intre în orașul Edirne.

Refugiații sunt blocați acolo într-o tabără improvizată lângă o autostradă. Autoritățile turce le-au adus pături și toalete mobile, dar i-au avertizat că pot rămâne doar câteva zile și că trebuie să accepte mutarea în taberele de refugiați din sudul țării, unde se află peste 200.000 dintre cei aproximativ două milioane de refugiați aflați în prezent în Turcia.

Și la Istanbul refugiații și-au improvizat tabere prin stațiile de autobuz și se plâng că nu sunt lăsați să urce în autobuzele cu destinația Edirne.

Turcia oferă sirienilor asistență sanitară de bază și posibilitatea să rămână o perioadă nedefinită pe teritoriului ei, fără să le acorde însă statutul legal de refugiat și nici permisiunea de a lucra legal, iar copiii lor nu pot fi școlarizați în mod normal în sistemul turc de învățământ, guvernul de la Ankara oferindu-le în schimb posibilitatea de a urma cursuri temporare sau școli specifice.

Cele mai citite

Related Articles