În pădurile de la Bocşa se execută “tăieri rase, cu urgenţă de regenerare mare”

padure, taieri padure (5)

În urma repetatelor sesizări primite la redacţia postului Radio Reşiţa privind exploatarea necontrolată de masa lemnoasă din împrejurimile DN58B pe tronsonul cuprins între municipiul Reşiţa şi oraşul Bocşa, ne-am adresat Direcţiei silvice a judeţului Caraş-Severin. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dan Câmpan a precizat: în amenajametul silvic al unităţii de producţie Vasiova, aparţinătoare Ocolului silvic Bocşa Montană sunt prevăzute tăieri rase, cu urgenţă de regenerare mare.

Această soluţie tehnică a fost dată prin amenajamentul silvic întrucât arboretul în vârstă de 65 de ani avea în compoziţie 60% carpen şi câte 20% cer, tei şi cireş, consistenţă lemnoasă este necorespunzător modului de gospodărire a pădurilor. Subparcela în cauză a fost rărită datorită tăierilor ilegale făcute în ultimii ani, iar în urma acestora au rămas arbori care nu sunt prevăzuţi în compoziţia ţel a amenajamentului silvic pentru acea zonă. Pentru tăieri ilegale de arbori au fost întocmite în mai multe rânduri procese verbale de contravenţie, iar cioatele nejustificate au fost imputate pădurarului titular de canton.

În conformitate cu prevederile amenajamentului silvic în vigoare, în această partidă au fost puşi în valoare, prin această metodă de tăiere, un număr de 952 de arbori cu un volum de peste 280 mc. Partida a fost valorificată prin licitaţie ca masă lemnoasă pe picior unui agent economic de profil, a mai spus Dan Câmpan. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles