Regina Elisabeta a II-a preia recordul de longevitate pe tronul britanic

elisabeta

Marea Britanie o sarbatoreste astăzi pe regina Elisabeta a II-a, care va intra în jurul orei 16:30 GMT în istorie, devenind suverana britanica cu cea mai lunga domnie, record pe care îl va marca fara prea mare fast. Vor exista totusi o procesiune pe Tamisa, salve de tunuri, iar clopotele vor bate în centrul Londrei, relateaza AFP.

Elisabeta a II-a va depasi cei 63 de ani, sapte luni si doua zile de domnie ai stra-strabunicii sale, regina-împarateasa Victoria, care a stat pe tron între 1837 si 1901. Nu se cunoaste ora precisa când Elisabeta a II-a o va depasi pe Victoria fiindca nu se stie exact când i-a început domnia, tatal sau, regele George al VI-lea, murind la o ora neprecizata în cursul noptii.

La scara mondiala, recordul de cea mai lunga domnie continua sa fie detinut de regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, acum în vârsta de 87 de ani, suveran din 1946.

Nascuta în 21 aprilie 1926, Elisabeta a urcat pe tron în 6 februarie 1952, într-o perioada când la putere în Regatul Unit era Winston Churchill, iar în Uniunea Sovietica, Stalin. Dupa sase decenii, toti specialistii sunt de parere ca regina de 89 de ani nu va abdica.

Elisabeta a II-a nu a prevazut nicio ceremonie publica oficiala pentru marcarea recordului sau de longevitate. Britanicii vor avea totusi ocazia sa îsi vada suverana si sa îsi exprime entuziasmul cu ocazia inaugurarii în Scotia a unei noi cai ferate. Însotita de sotul sau, printul Philip, regina va urca într-un tren cu aburi si va calatori între Edinburgh si satul Tweedbank, aflat la granita cu Anglia. La sosire ar putea da si o mica declaratie, crede presa, gest extrem de rar din partea sa. Suverana britanica urmeaza sa ia masa la resedinta sa de vara de la Balmoral, alaturi de nepotul sau, printul William, si sotia acestuia, Kate.

Chiar daca regina a ales sobrietatea, caracteristica imaginii domniei sale marcate de retinere, sunt prevazute numeroase manifestari în cursul zilei, în onoarea celei pe care britanicii o considera ‘cea mai mare regina’ a lor, potrivit unui recent sondaj YouGov. Domnia Elisabetei a II-a ‘va fi apreciata ca o reusita incredibila, regina rezistând atât de bine pe tron de-a lungul unei perioade marcate de atâtea schimbari sociale si economice majore’, arata ziaristul si scriitorul Andrew Gimson.

Premierul David Cameron a salutat deja ‘recordul extraordinar’ pe care îl va stabili regina. ‘În ultimii 63 de ani, Majestatea Sa a fost o stânca de stabilitate’, a spus liderul conservator într-un comunicat. ‘Abnegatia sa si simtul datoriei i-au adus admiratia, nu numai a britanicilor, ci a lumii întregi’, a adaugat seful guvernului de la Londra.

Deputatii îsi vor întrerupe lucrarile parlamentare în jurul orei 10:30 GMT pentru a-i aduce un omagiu, în timp ce la aceeasi ora, clopotele de la Westminster Abbey vor bate în centrul Londrei. Pe Tamisa, barja regala ‘Gloriana’ va fi urmata de o procesiune de vase, a carei trecere va fi salutata cu salve de tun trase de pe ‘HMS Belfast’, nava de razboi transformata în muzeu. Londonezii vor putea citi pe BT Tower mesajul ‘Long may she reign’ (‘Sa domneasca multa vreme’).

Echipe de televiziune au fost autorizate, pentru prima oara, sa se instaleze pe peluzele palatului Buckingham.

Recordul a prilejuit si alte initiative, precum cea a artistului Quentin Devine, care a realizat portretul reginei din 1952 de monezi de un penny. Cifra 1952 reprezinta anul când Elisabeta a II-a a urcat pe tron.

În acest cor de laude exista totusi si voci critice la adresa suveranei britanice. Organizatia anti-monarhista Republic a lansat o campanie pe Twitter, #stopthereign (sa punem capat domniei), apreciind ca, în loc sa îsi sarbatoreasca regina, britanicii ar face mai bine sa se gândeasca la ‘o reforma democratica radicala’, încheie AFP.

Agerpres

foto: pagina europeana.ro

Cele mai citite

Related Articles