[AUDIO] Smochinii de Sviniţa mană cerească pentru Clisura Dunării. Dulceaţă şi ţuică direct de la producători

Ţara smochinelor din Clisura Dunării, comuna Sviniţa, singura localitate din România în care smochinii cresc şi rodesc în curţile oamenilor.

Mai multe gospodării din comună şi o livadă de peste 1.000 de arbuşti, proprietate a primăriei, produc anual peste 2 tone de fructe, transformate ulterior în dulceaţă şi ţuică de smochine, produse tradiţionale unice în ţară şi pe piaţa de profil, înregistrate în registrul produselor ecologice şi cu mare căutare pe piaţa de consum, a precizat pentru Radio Reşiţa viceprimarul Nicolae Ilici.

Seceta pedologică din această vară nu a influenţat decât în proporţie de aproximativ 20% producţia de smochine de Sviniţa şi cu toate acestea producţia a fost cu 50% mai mare decât în vara anului trecut. Gospodarii comunei cu sprijinul primăriei susţin extinderea plantaţiilor de smochin, arbust ce datează de peste 500 de ani în zonă, precum şi ideea înfiinţării unei pieţe de desfacere a produselor, care în prezent sunt comercializate direct de la producător.

Viceprimarul localităţii Sviniţa a mai spus că cei interesaţi să cumpere dulceaţă de smochine sau ţuică din acest fruct se pot adresa primăriei sau direct la localnicii-producători.

(Hardy Cvoica)

Sursa foto: buletindemehedinti.ro

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

Related Articles