Răspândacul şi centrala!

GENUS Premium Evo_ambientata_low

Trebuie să recunosc, a fost un an prolific pentru răspândaci. Dacă nu ştiţi, răspândacul este o formă umană care aude una, o înfloreşte şi o duce mai departe; un fel de telefonul fără fir din vremea copilăriei mele. Atâta doar că acum nu e vorba de cuvinte ci de lucruri importante. Valoarea şi puterea răspândacului se bazează pe lipsa de reacţie, sau mai bine zis pe neputinţa autorităţilor de a spune lucrurilor pe nume, de a rupe pisica cum se spune.

Cea mai nouă găselniţă a răspândacilor e …centrala de apartament; cutiuţa aceea cât o valiză de voiaj, care ne prepară apa caldă menajeră şi ne oferă căldură în miezul iernii. Foarte necesară dacă vrei să renunţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice, indispensabilă dacă nu ai altă alternativă. Atâta doar că în ultimele săptămâni, a apărut o vorbă prin sat, prin care eram informaţi indirect, prin răspândaci, că Uniunea Europeană interzice folosirea centralelor vechi de apartament cu un randament scăzut, încă din această toamnă. Cine le are verificate şi ICIR-izate, le mai poate folosi până expiră verificarea; altfel, trebuie înlocuită cu o alta nouă, cu randament sporit şi un preţ bine crescut, care poate ajunge şi la 7 mii de lei.

Toată lumea întreba pe toată lumea; fiecare înjura mai în gând, mai pe faţă, primăria, guvernul, politicienii, Uniunea Europeană care, conform aceloraşi răspândaci, ar fi interzis centralele vechi. Dar de unde bani; cu ce să o cumpărăm; abia am montat-o pe asta, acum ce fac. Şi astfel de temeri circulau din gură în gură, din casă în casă, din oraş în oraş. A trebuit să treacă mai bine de o lună ca cineva să…rupă pisica. “Este o informaţie neconfirmată. Proprietarii de centrale individuale, la bloc sau la casă, nu au niciun fel de obligativitate de înlocuire a acestora. Fiecare deţinător de centrală este stăpânul deciziei când şi cu ce fel de centrală îşi asigură confortul în locuinţă”, a declarat preşedintele A.N.R.E. Emil Calotă.

E drept că Uniunea Europeană a luat în discuţie şi situaţia la nivel european a centralelor de apartament şi în contextul eficientizării consumului de resurse naturale, a interzis fabricarea centralelor de apartament cu un randament mai mic de 75%. De aici şi până la obligativitatea de a schimba propria centrală de apartament cu una nouă, cu randament crescut, e doar meritul răspândacilor, care deh ce să facă şi ei, mănâncă o pâine. Întrebarea mea e cine le-a şoptit la ureche ceva ce nu-i adevărat?

(Dan Agache)

Sursă foto: decoresque.blogspot.com

Cele mai citite

Related Articles