Trebuie sau… nu?

3D Character and Thinking , He is standing with question mark

Auzim acest ultimatum zi de zi; acasă, la servici, la şcoală, pe stradă, în colectivitate. TREBUIE să înveţi, să duci gunoiul, să fii cuminte, să termini de mâncat, să finalizezi ce ai început să….şi câte şi mai câte.
Eu sunt puţin mai tranşant: NU TREBUIE nimic, cu excepţia ultimului drum. Atunci când ne naştem suntem obligaţi cu un singur lucru: să murim. În rest, nimic nu TREBUIE neapărat. Putem să mâncăm sau nu, să muncim sau nu, să fim civilizaţi sau nu, să respectăm legea sau nu.
E drept că atunci când spunem NU, că nu TREBUIE una sau alta, ne asumăm nişte consecinţe; dacă nu muncim nu avem bani să trăim, dacă nu respectăm legea este posibil să fim pedepsiţi, dacă nu învăţăm nimic riscăm să rămânem inculţi, dacă nu ne comportăm civilizat vom fi excluşi de societate. Sunt riscuri pe care ni le asumăm atunci când spunem: Nu, nu TREBUIE.
Imperativul TREBUIE, implică o datorie; datoria implică o responsabilitate; responsabilitatea este deja un act de inteligenţă, de voinţă, de gândire. Dar ca să gândeşti, trebuie să ai cu ce, altfel nu ai nicio şansă. Aşa ne întoarcem din nou la TREBUIE. De multe ori suntem puşi în situaţii limite, în care TREBUIE să luăm o decizie; aşa, sau aşa. Dacă nu ar fi necesar, dacă nu ar TREBUI, am lua oare o decizie sau alta, care de multe ori nu se dovedeşte a fi cea mai bună, dar atunci suntem obligaţi să o luăm.
E drept că neimplicarea noastră afectivă şi mentală ne întoarce la stadiul de sălbăticiune, de amorf, ori rolul nostru pe această lume este acela de a evolua. Dar pentru asta TREBUIE să ne luptăm cu viaţa, cu greutăţile şi problemele ei, TREBUIE să rezolvăm o serie de probleme ivite de peste tot, care nu fac altceva decât să ne ajute să evoluăm. Din toate aceste întâmplări de viaţă, ar TREBUI să învăţăm câte ceva. Ar TREBUI, nu e absolut obligatoriu.
Până la urmă ce TREBUIE şi ce nu TREBUIE? Ce e obligatoriu şi ce e doar benevol? Ce reprezintă toate aceste întrebări pentru noi? TREBUIE să învăţăm ceva din ele, sau nu. Nu, nu e obligatoriu, dar viaţa ne-a învăţat că TREBUIE e sinonim cu evoluţia, ori eu vreau să fiu mai mult decât alţi semeni ai mei şi pentru asta, cu sau fără voia mea,….TREBUIE!

(Dan Agache)

Sursă foto: oficial.md

Cele mai citite

Related Articles