Din ciclul “Aberaţii…parlamentare”!

albaneagra-mai-bun

Cred că voi deschide o … cutie a Pandorei cu acest titlu de editorial: Din ciclul “Aberaţii…parlamentare”! Adevărul e că sunt atât de multe aberaţii, încât nu ştiu dacă are rost doar să le enumerăm pe toate. Dar cum toate vin la timpul lor …..

Astăzi vă propun un subiect de actualitate: parlamentul se reuneşte în şedinţă comună, la ora 17, pentru validarea noului şef al Serviciului de Informaţii Externe – Mihai Răzvan Ungureanu, propunere făcută de actualul preşedinte Claus Werner Iohanis. E drept că MRU a mai fost o perioadă şef al aceluiaş serviciu de informaţii externe, post din care a demisionat pentru a fi pentru o scurtă perioadă de timp Prim Ministru. Însă propunerea preşedintelui României a aruncat în aer coaliţia de guvernământ. Preşedintele UNPR Oprea a anunţat că formaţiunea domniei sale va vota propunerea lui Iohanis, declaraţie ce scutură din temelii actuala majoritate.

Acum nu ştiu dacă aceasta a fost intenţia lui Iohanis, dar oricum, nominalizarea făcută la şefia SIE se potriveşte ca o mănuşă pe intenţia domniei sale de a da jos guvernul Ponta. Dacă va reuşi sau nu, vom afla în zilele următoare.

Partea tragicomică a întregii poveşti, e mai puţin cunoscută. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, afirmă faptul că Legea privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe încalcă prevederile Constituţiei de 12 ani, de când Legea fundamentală a fost revizuită. Şeful CCR a explicat că prin adoptarea noii Constituţii Legea privind numirea directorului SIE, a fost abrogat în mod automat. Altfel spus, numirea este constituţională, dar e nelegală. Au descoperit problema în 2006, când l-au numit pe Săftoiu, dar, pentru că actele erau deja făcute, au mers aşa în continuare şi nu au mai modificat nimic. Nu au modificat nimic, nici din 2006 încoace, parlamentarii find mult prea ocupaţi cu alte probleme, zău aşa. Aşadar, Constituţia României a fost revizuită fără ca cineva să mai ţină cont că Legea SIE trebuie şi ea modificată în conformitate cu noua Constituţie.

Dacă vom avea şef nou la SIE, aflăm astăzi; dacă mai avem coaliţie majoritară în parlament, acum înaintea vacanţei de vară, vom afla în zilele următoare. Cât despre Guvernare….pe cine credeţi că mai interesează. Oricum exemplul de astăzi este doar unul din multele aberaţii ilegale, sau legale dar imorale, care se produc într-o instituţie care în mod logic ar trebui să fie reprezentativă pentru cetăţenii acestei ţări. Din câte vedem însă, din tot ceea ce se întâmplă pe scena politică românească, interesul aleşilor este de a ajunge cât mai aproape de oala cu smântână, atât de râvnită de majoritatea dintre ei.

(Dan Agache)

Sursă foto: www.biziday.ro

Cele mai citite

Related Articles