Parlamentarii vor avea pensii speciale

parlamentul-romaniei_76532500Parlamentarii vor avea pensii speciale. Un fost senator sau deputat care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie de aproximativ 4.600 de lei, iar pentru un singur mandat 1.500.

Proiectul de lege privind instituirea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost adoptat cu 303 voturi pentru, 124 împotrivă şi 2 abţineri. Social democraţii au menţionat că indemnizaţia se aplică şi în unele ţări europene, iar efortul financiar al statului este sub 1% din bugetul alocat pensiilor speciale.

Unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, deputatul PSD Anghel Stanciu, a pledat pentru adoptarea proiectului de lege şi a arătat că, prin votul de astăzi, parlamentul va avea şansa de a fi mai puternic.

“Puterea este în mâna dvs. Ca atare, astăzi tu decizi, nu liderii, care, cu scuzele de rigoare, au locul asigurat pe listă şi votează pentru un parlament puternic, profesional, nemanipulabil şi, prin urmare, luaţi parlamentul în mâinile dvs”, a spus Anghel Stanciu.

Liberalii au votat împotriva proiectului de lege, deşi iniţial pe lista de semnături pentru susţinerea actului normativ se regăseau şi parlamentari PNL. Ei au menţionat că parlamentarii nu trebuie să fie privilegiaţi în calcularea pensiilor.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu explică votul negativ dat de liberali. “Nici eu şi nici colegii mei nu vrem să intrăm pe o pantă populistă sau făţarnică, dar, credeţi-mă, sunt atât de multe lucruri de rezolvat în România în acest moment. Vorbim de nişte pensii de mizerie pentru milioane de români, încât cred că pensiile parlamentarilor nu erau un subiect oportun de discutat astăzi şi nici în viitorul apropiat”, a spus Alina Gorghiu. PNL a anunţat că ia în calcul atacarea la Curtea Constituţională a proiectului de lege.

Sursa: RRA

Cele mai citite

Related Articles