„Cuvântul ca jertfă” deschide a V-a ediţie a Festivalului Internaţional ”Porţile Poeziei” la Reşiţa

Portile Poeziei editia a V a consiliu 002

Festivalul Internaţional „Porţile Poeziei”, organizat pentru prima dată în judeţul Caraş-Severin în anul 2011, a crescut an de an şi a învăţat din greşeli cu răbdare şi înţelepciune, ajungând în 2015 să sărbătorească cea de-a V-a ediţie. Invitaţii ediţiilor precedente au apreciat într-atât ospitalitatea bănăţeană, încât au dus mai departe ecoul festivalului, stârnind şi interesul poeţilor obişnuiţi ai festivalurilor europene şi mondiale de poezie, aceştia exprimându-şi, de asemenea, dorinţa de a participa la festivalul de la Reşiţa. Şi dacă unii invitaţi au revenit de două sau de trei ori, iată că anul acesta majoritatea poeţilor care au sosit deja se află pentru prima oară la festival din Japonia, Coreea de Sud, Bolivia, Slovenia, Republica Srpska, Croaţia, Italia, Germania, Franţa, Monaco, Serbia, Muntenegru, Franţa, Rusia, Bulgaria şi Ungaria.

Deschiderea oficială a celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional „Porţile Poeziei” a avut loc în această dimineaţă în Sala de Festivităţi a Consiliului Judeţean, unde poeţii invitaţi din 17 ţări ale lumii au fost întâmpinaţi şi prezentaţi publicului reşiţean. S-au rostit alocuţiuni şi urări de bun venit, directorul festivalului, poeta Liubiţa Raichici exprimându-şi regretul că invitaţii din India n-au reuşit nici în acest an să obţină vizelele necesare pentru a ajunge în România. Ea a adus, de asemenea, un ultim omagiu scriitorului Mircea Cavadia, care s-a stins ieri din viaţă, iar în amintirea sa a propus ca tema acestei ediţii a festivalului să fie „cuvântul ca jertfă”. Tot în cadrul festivităţilor de deschidere a festivalului, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Luminiţa Constantin i-a înmânat Premiul de Poezie şi Prietenie poetului Radomir Uljarevici, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Muntenegru.

Prezent pentru prima oară la festivalul reşiţean, deşi a fost invitat la toate ediţiile, ilustrul profesor universitar Cornel Ungureanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Timişoara, a urat la rândul său succes participanţilor şi i-a felicitat pe organizatori pentru realizările obţinute în anii anteriori.

Ca în fiecare an, invitaţii din străinătate au apreciat publicaţiile festivalului, respectiv „Caietul festivalului” – vol.V şi „Dincolo de porţi…” – Aprecieri, opinii, impresii de la ediţiile 2011 – 2014 ale Festivalului Internaţional de Poezie „Porţile Poeziei” – culese de Alexandra Gorghiu pentru emisiunea „Boema” şi difuzate pe 105,6 FM, Radio România Reşiţa fiind partener media al festivalului, varianta în limba engleză a interviurilor fiind realizată de Ada D.Cruceanu. Ambele volume au fost publicate la Editura Tim din Reşiţa prin grija cărturarului Gheorghe Jurma.

De la ora 17,00 la Palatul Cultural se va desfăşura meeting-ul de poezie cu participarea invitaţilor din străinătate şi a poeţilor reşiţeni. În deschiderea programului va cânta Corul „Menestrelul” dirijat de prof.Adriana Ponoran şi solista Florica Cerbu, care va interpreta o selecţie de pricesne, iar după recitalul de poezie, Ansamblul de cântece şi dansuri „Reşiţeana” al Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ion Românu” va susţine un program artistic. Cina festivă, la care sunt invitaţi şi poeţii reşiţeni este programată de la ora 21.00. Festivalul se va desfăşura pe parcursul a 3 zile, mâine având loc o deplasare la Oraviţa, iar sâmbătă la Bocşa şi la Caransebeş.

 

(Alexandra Gorghiu)

Cele mai citite

Related Articles