20 aprilie – Ziua Internațională a Presei Libere

Libertatea-Presei

Libertatea presei presupune recunoasterea dreptului jurnalistului de a căuta informaţii şi de a exprima opinii, fără a fi îngrădit de vreo autoritate.

Jurnaliştii marchează, astăzi Ziua Internaţională a Presei Libere, data fiind stabilită pentru această sărbătoare începând din anul 1991, la iniţiativa organizaţiei “Reporteri fără frontiere”.

Potrivit clasamentului mondial al libertăţii presei – Press Freedom Index, România se află locul 45 în coborâre cu 7 locuri faţă de anul trecut. În acest clasament care cuprinde 180 de ţări şi regiuni, primul loc este ocupat pentru al cincilea an consecutiv de Finlanda. Topul 10 este completat de Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia, Noua Zeelandă, Austria, Canada, Jamaica şi Estonia.

Libertatea presei a cunoscut “o regresie brutală” în 2014, consecinţă a unor grupări precum statul islamic şi a islamiştilor nigerieni din Boko Haram. Clasamentul are la bază mai multe criterii, între care nivelul abuzurilor, asigurarea pluralismului, independenţa media, mediul şi autocenzura, legislaţia, transparenţa şi infrastructura.

Organizaţia “Reporteri fără frontiere”  militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume.

Foto: www.dvorak.org

De același autor

Related Articles