Turneul Pianul Călător ajunge la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti

Pianul Calator Resita

Cea de-a cincea ediţie a Turneului Pianul Călător este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonorităţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu încântătoarele lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.

Turneul Internaţional Pianul Călător (22 martie – 20 mai) este organizat de Centrul Cultural Media al Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.

Pentru Horia Mihail, Braşovul, oraşul debutului său artistic, este întotdeauna un punct important şi emoţionant pe harta turneelor sale. Aici împărtăşeşte publicului sentimentele sale artistice dar şi gândurile: „Este publicul meu, aş putea spune, fiindcă aici am debutat, aici locuiesc şi aici sunt ca într-o familie, atât alături de colegii mei muzicieni, cât şi de cei pe care îi cunosc personal, aşa că n-aş putea spune că este un popas, ci este, poate, un punct de plecare. Pianul călător din acest an aduce oraşe noi, voi debuta la Luduş, voi debuta la Baia de Arieş, oraşe care nu sunt în circuitul obişnuit al artiştilor” – Horia Mihail.

Publicul îl apreciază în egală măsură: „Avem un solist de valoare în oraşul nostru, duce faima Braşovului şi pe alte meridiane, ne bucurăm că vine şi acasă… Da, a fost frumos. A fost o seară minunată. Lume multă, foarte frumos”, „Foarte frumos. Adică, eu l-am auzit cântând Liszt, l-am auzit cântând Mozart, dar parcă concertul ăsta a fost mai frumos”, „Pentru dânsul, obositor, pentru noi, deosebit”, „Nu oricine ar face asemenea efort”.

Un concert cu orchestra va avea loc în perioada următoare la Piteşti (16 aprilie), unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii sub bagheta lui Alexandru Ganea. Pianistul va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Apoi, recitalurile de la Buşteni (19 aprilie) şi Ploieşti (20 aprilie) vor cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, vor continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi se vor încheia cu Carnaval Op. 9 Scènes mignonnes sur quatre notes de Robert Schumann.

Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziţie de Radio România urmează să rămână pentru următorii ani la Deva, la finalul lunii aprilie.

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării. La Tulcea şi la Roman, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 şi 2014. Itinerarul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Itinerar 2015:

16 aprilie, Piteşti, Casa de cultură a sindicatelor – Concert cu orchestra.

19 aprilie, Buşteni, Centrul cultural Aurel Stroe – Recital.

20 aprilie, Ploieşti, Sala Ion Baciu – Recital.

21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia – Recital.

22 aprilie, Târgu Mureş, Sala Festivă a Liceului de Arte – Recital.

27 aprilie, Luduş, Casa de cultură – Recital Pianul călător.

28 aprilie, Baia de Arieş, Casa de cultură – Recital Pianul călător.

29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultură – Recital Pianul călător.

30 aprilie, Deva, Centrul cultural Drăgan Muntean – Recital Pianul călător.

5 mai, Bucureşti, Sala Radio – Recital.

8 mai, Bucureşti, Sala Radio – Concert cu orchestra.

10 mai, Deva, Teatrul de artă – Concert cu orchestra.

11 mai, Tulcea, Teatrul Jean Bart – Recital.

12 mai, Roman, Casa de cultură – Recital.

14 mai, Chişinău, Sala cu orgă – Recital.

15 mai, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu – Recital.

16 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător.

17 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător.

19 mai, Iaşi, Aula BCU – Recital.

20 mai, Bistriţa, Sinagoga – Recital.

Eveniment susţinut de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media al Radio România, Radio România Cultural şi Accendo. Coproducatori: TVR 2 şi Radio România Regional. Partener principal: ARCUB. Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music. Transportator Oficial: Dacia. Parteneri: Nissa, Societatea de Muzică Veche. Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul muzical Nae Leonard din Galaţi, Filarmonicile de stat din Braşov, Timişoara, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi, Radio România Reşiţa, Centrul de proiecte culturale Aurel Stroe din Buşteni, Liceul Vocaţional de Arte din Târgu Mureş, Casa de cultură din Luduş, Primările din Luduş, Alba Iulia, Tulcea, Roman, Casa de cultură din Baia de Arieş, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Casa de cultură din Deva, Asociaţia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Casa de cultură din Roman, Şcoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chişinău, Sala cu orgă din Chişinău, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Societatea de concerte Bistriţa, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa-Năsăud. Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, România TV, Media Trust, România Liberă, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Şapte Seri, Business Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro, Teleradio Moldova.

Pianul Calator 2015 afis

De același autor

Related Articles