Paradoxul românilor săraci: mai bine şomer decât angajat pe bani puţini!

bursa-locuri-munca-10

În România trăim un paradox. Ne lamentăm că nu sunt locuri de muncă, dar când angajatorii caută să recruteze personal, nu prea au ce să aleagă.

Există persoane care au depăşit 40-50 de ani, care şi-ar dori o slujbă, după ce au rămas fără locul de muncă din varii motive. Aceştia nu prea sunt acceptaţi de cei care oferă un serviciu.

Sunt cei până în 30 de ani, care s-ar putea angaja, dar nu vor să lucreze pe sumele cu care sunt plătiţi. Există şi o altă categorie, tinerii care au terminat o facultate, chiar două, dar doresc un post mult peste experienţa pe care o au.

Întâlnim şi persoane care consideră că a munci este degradant şi preferă să-şi irosească potenţialul „tăind frunze la câini”, chiar dacă au o anumită experienţă, dar şi o pregătire adecvată. Nu putem să-i omitem nici pe cei care preferă să stea, fiind susţinuţi financiar de părinţi.

Dar dacă cel care angajează nu vrea să ofere o slujbă statutată cu un carnet de muncă? Există şi asemenea cazuri.

Majoritatea au mirajul muncii în străinătate, fiind convinşi că doar în ţările din vestul Europei se pot realiza. Într-adevăr, se câştigă mult mai bine decât în ţara noastră, dar ajung, ne referim la tineri, să lucreze mai mult muncă brută. Puţin sunt cei care reuşesc să muncească în domeniul pentru care s-au pregătit. De multe ori, străinii sunt dezavantajaţi, atât ca relaţii de muncă, dar şi salarial, în comparaţie cu un cetăţean din ţara respectivă.

De multe ori şi angajatorii de la noi au partea lor de vină, dar până la urmă îşi dau seama de capacitatea unui angajat şi îl promovează.

Se va ajunge şi în ţara noastră să vină să muncească persoane din state mai sărace ca al nostru, doar pentru că noi nu acceptăm anumite condiţii? Cine se face vinovat de starea actuală: tinerii care nu vor să muncească, părinţii, şcoala, angajatorii sau societatea actuală?

Toate acestea, dar şi multe altele vor fi analizate pe parcursul acestei zile la Radio Romnânia Reşiţa.

De același autor

Related Articles