Marş în centrul Moscovei în memoria lui Boris Nemţov

Boris

Susţinătorii opoziţiei din Rusia organizează astăzi un marş în centrul Moscovei în memoria lui Boris Nemţov, critic virulent al puterii, asasinat vineri noaptea pe un pod din apropierea Kremlinului.

Mii de oameni au pus ieri flori şi au aprins lumânări pe locul unde a fost ucis Boris Nemţov, politician al opoziţiei şi fost vicepremier în timpul preşedintelui Elţîn. Preşedintele Vladimir Putin a promis că atât executanţii, cât şi organizatorii crimei vor fi pedepsiţi. Potrivit comisiei de anchetă înfiinţate de Putin, primele date arată că acţiunea a fost pregătită minuţios.

Ancheta a confirmat că Boris Nemţov a fost împuşcat în spate, dintr-un pistol Makarov, cel mai răspândit în spaţiul post-sovietic, în el fiind trase între şase şi opt focuri de armă, din care patru şi-au atins ţinta.

Maşina din care posibil s-a tras a fost găsită, în cursul după amiezii, abandonată în centrul Moscovei.

“Principalul martor nu a fost atins de gloanţe”

Comentatorii atrag atenţia că unele detalii ridică semne de întrebare, de pildă, faptul că gloanţele proveneau din seturi diferite, iar principalul martor, fotomodelul ucrainean Anna Duritskaya, care îl însoţea pe Nemţov, nici măcar nu a fost atinsă de gloanţe.

Anchetatorii investighează mai multe variante, cele mai probabile fiind considerate cele cu substrat politic, inclusiv în scopul destabilizării situaţiei interne.

De altfel, preşedintele Putin a numit uciderea lui Boris Nemţov o provocare. Politicienii şi comentatorii apropiaţi puterii consideră că asasinarea unuia din cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui Putin, comisă în imediata apropiere a Kremlinului, este un act cu caracter deliberat simbolic.

Unii din liderii opoziţiei afirmă că Boris Nemţov este victima atmosferei de intoleranţă întreţinută de propagandă oficială, în contextul conflictului din Ucraina, fiind astfel un avertisment adresat adversarilor regimului.

O ipoteză destul de vehiculată în ambele tabere atribuie asasinatul radicalilor de dreapta, care nu ascund că urăsc atât puterea, cât şi opoziţia democratică.

Sursa: www.romania-actualitati.ro

Cele mai citite

Related Articles