Ziua Europeană 112

smurd-salvare-1

În situaţiile de urgenţă, fiecare secundă contează. Atunci când este în joc viaţa cuiva, nu pierdem timpul căutând numărul de telefon la care să sunăm pentru a obţine ajutor. De aceea, Uniunea Europeană a introdus un număr unic – 112, care poate fi apelat din toate statele membre.
112 este numărul unic de urgenţă care poate fi apelat în toate cazurile în care incidentele au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii şi necesită intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau Jandarmeriei. Cu toate acestea, anul trecut mai mult de trei sferturi din apelurile efectuate în Caraş-Severin, la numărul de urgenţă 112, au fost false. Mulţi dintre cei care au abuzat de acest număr au fost sancţionaţi, spune şeful Poliţiei – comisar şef Viorel Avram. „Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost preluate un număr de 10.791 apeluri, dintre acestea 6648 au fost apeluri din mediul urban şi 4143 apeluri din mediul rural. Numărul sancţiunilor aplicate este de 3936: 2052 avertismente; 1861 amenzi; pentru apeluri neconfirmate au fost aplicate în total 1050 sancțiuni, 727 sancţiuni conform OUG 34/2008 și alte 323 sancțiuni la Legea 61/1991. Adică au fost aplicate sancțiuni în 56,05% dintre apelurile neconfirmate”, a declarat Viorel Avram.

Apelarea abuzivă a acestui număr poate costa viaţa unui semen aflat în pericol. Copiii ştiu acest lucru:

Persoana care apelează 112 trebuie să respecte mai multe reguli: să nu intre în panică, să răspundă clar tuturor întrebărilor operatorului, să declare cât mai concis cele întâmplate, să menţioneze clar adresa la care s-au produs evenimentele, să respecte indicaţiile operatorului până la sosirea echipajelor de intervenţie şi să nu închidă telefonul până în momentul în care operatorul solicită acest lucru.
Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au declarat ziua de 11 februarie, Ziua Europeană 112.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles