Watman previne inundaţiile

inundatii-sudul-judetului-6

Administrația Bazinală de Apă Banat a primit peste trei milioane de lei pentru achiziționarea mai multor echipamente necesare reducerii efectelor inundațiilor în Caraş-Severin şi Timiş.
Este vorba despre diguri gonflabile, ce vor înlocui sacii de nisip. În Reşiţa şi în Timişoara vor fi înfiinţate Centre de intervenție rapidă în caz de inundații și poluări accidentale. Riscul producerii fenomenelor hidrologice extreme va fi diminuat cu 7% în urma implementării acestui proiect cu finanţare europeană, spune inginerul Gabriel Muntean: „În apărarea împotriva inundaţiilor se vor folosi diguri care au în interiorul lor apă. Se merge pe principiul apă contra apă. În cadrul proiectului se vor instala şi staţii automate pentru staţiile hidrometice, venind în plus cu staţii automate pentru măsurarea parametrilor unui baraj. Avem pentru Surduc, senzori care măsoară presiunea interstiţială din corpul barajului. Vor fi montate şase staţii automate pentru măsurarea precipitaţiilor solide şi lichide, măsoară în mod automat stratul de zăpadă, putând calcula echivalentul în apă. Majoritatea acestor staţii sunt la o altitudine de peste 600 de metri, unde avem strat de zăpadă cel puţin şase luni pe an. Este vorba de Ţarcu, Semenic, Văliug, Brebu Nou, Poiana Mărului şi Anina”.

Reprezentanţii ABAB susţin că proiectul va avea un impact pozitiv considerabil asupra populaţiei prin faptul că 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informaţii în timp real privind evoluţia şi gestionarea fenomenelor hidrologice extreme.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles