Masa de Crăciun, cea mai importantă tradiţie a anului

masa-de-craciunUna dintre cele mai frumoase tradiţii în prima zi de Crăciun este masa în familie, când toată lumea, copii, părinţi şi bunici, care după ce se întorc de la biserică, se aşează în jurul mesei, încărcată de bunătăţi.
Cu siguranţă de pe masa de Crăciun nu lipsesc preparatele din carne de porc – cârnaţii, caltaboşii, toba, slănina, sarmalele, cozonacul, fructele şi băutura. Reţetele diferă de la o zonă la alta, de la o gospodărie la alta. În Banat, există obiceiul ca sub faţa de masă pe care se aşezează bucatele tradiţionale, să se pună fân şi seminţe de grâu, porumb sau floarea-soarelui, pentru a avea linişte şi bogăţie.
Medicii îndeamnă la moderaţie atunci când vine vorba despre bucatele de pe masa de Crăciun. Cele mai vulnerabile categorii sunt copiii, oamenii în varsta şi bolnavii cronic. Medicii sfătuiesc să se mânce puţin, oricât de gustoase ar fi preparatele. Băuturile trebuie şi ele consumate cu prudenţă, iar la sfârşitul mesei festive este indicată o ceaşcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolică pe bază de plante.
Medicii recomandă, de asemenea, ca între mese să existe o pauză de cel puţin trei ore, timp în care să fie făcute plimbări pe jos. De asemenea, este bine ca fiecare să aibă în casă medicamente care ajută la digestie. (Raluca Ionescu)

Cele mai citite

Related Articles