Banatul are un nou Mitropolit

IPS-Ioan-SELEJAN

Noul Mitropolit al Banatului este Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Printre propuneri s-a aflat şi Preasfinţitul Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, dar şi Preasfinţitul Părinte Sofronie Drincec, Episcopul Oradei.
Fostul Mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu a trecut la cele veşnice la sfârşitul lunii septembrie.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei va fi înscăunat de către Prefericitul Daniel, care va fi prezent la Timişoara şi care, cu această ocazie, va primi şi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş.
Ioan Selejan este născut în 16 noiembrie 1951, la Petrani, judeţul Bihor, este un cleric ortodox român şi primul episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, înfiinţată în 1994.
În anul 1980 şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj, a fost hirotonit diacon la aceeaşi mănăstire în 6 august 1990, iar în 15 august 1990 a fost hirotonit preot la Mănăstirea Tismana. Între 1990-1994 a fost stareţul Mănăstirii Lainici.
În anul 1994 a fost Arhimandrit şi Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim. În 9 iulie 1994 a fost ales Episcop al Covasnei şi Harghitei. A fost hirotonit episcop la Mănăstirea Topliţa, judeţul Harghita în 20 iulie 1994. În 25 septembrie 1994 a fost instalat episcop al Covasnei şi Harghitei, la Miercurea Ciuc.
Pe 12 septembrie 2007 a fost unul din cei trei candidaţi la scaunul patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române. În 2008 a fost candidat pentru funcţia de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În urma şedintei Sfântului Sinod al BOR din iunie 2009, PS Ioan al Covasnei şi Harghitei i-a fost acordat titlul de arhiepiscop onorific.

Sursa foto: transilvania-tv.ro

(Mirabela Afronie)

De același autor

Related Articles