Patriotismul la români

pozaÎn dicţionarul explicativ al limbii române patriotismul este definit ca „…sentiment de dragoste şi devotament faţă de patrie şi de popor, statornicit în decursul istoriei…”. Mai simplu şi scurt spus, patriotism înseamnă dragostea faţă de ţară/popor.
Pentru unii patriotismul este totul. Pentru alţii este ceva desuet. Putem fi buni patrioţi, ajutându-ne ţara, făcându-ne bine treaba acolo unde suntem şi asumându-ne ceea ce suntem, cu bune – pe care trebuie să le dezvoltăm – şi cu rele – cu care trebuie să luptăm. În lumea de astăzi, cu mici excepţii, când faci lucrurile corect şi sincer, respectul celorlalţi vine în mod natural. Nu trebuie să-l ceri sau să-l impui.
Patriotismul nu este valoros în sine cât este în relaţie cu alte valori: respectul, simţul civic, încrederea în societate, sentimentul de mândrie, optimismul.
Poate că cea mai importantă valoare de care trebuie legat patriotismul este implicarea socială. În locul unei atitudini pasive, de aşteptare a unor schimbări de sus trebuie să ştim că putem contribui la dezvoltarea comunităţii în care ne aflăm, fiind atenţi la nevoile celorlalţi şi ajutându-i pe semenii noştri, indiferent cât de puţin.
Interesul pentru cultura românească are, de asemenea un rol important. Când manifestăm interes pentru cultura, tradiţiile şi obiceiurile româneşti, apare inevitabil şi sentimentul de mândrie naţională. Din fericire România are valori şi bogăţii, care trebuiesc cultivate încă de la grădiniţă.
Un studiu intitulat “Patriotismul la români” a scos la iveală că doar 41 la sută dintre români pot spune despre ei că sunt patrioţi. La nivel declarativ, cei mai patrioţi sunt, conform sondajului, românii din Banat (unde 60 la sută se pot caracteriza în acest mod) şi din Muntenia (50 la sută).
Pentru cei mai mulţi români patriotismul înseamnă pur şi simplu a-ţi iubi ţara necondiţionaţ patru din zece persoane fiind de acord cu acest lucru, o treime cred că patriotismul se referă la respectul pe care îl ai pentru strămoşi, în timp ce un sfert spun că patriotismul se referă la faptul ca românii sunt deranjaţi atunci când imaginea ţării lor este denigrată în străinătate. Doar patru la sută cred că patriotismul se referă la conştientizarea beneficiilor pe care ţi le oferă ţara în care locuieşti.

1 COMENTARIU

  1. Ma simt roman, nu-i ceva special
    Asa ma simt si-n clipe grele
    Sunt salcia cu radacini in mal
    In malul Romaniei mele
    Nu-s vorbe mari, nu ma feresc
    De simtamantul care e in mine
    Eu am in vene sange romanesc
    Si slava Domnului , mi-e bine!
    Avand un Voronet, un Bran, o Sarmisegetuza
    O mare si un fluviu, dealuri , munti
    Pentr-un roman poet, acestea sunt o muza
    Si-o muzica pe care sa o canti!
    Nu doar in sarbatori sa stii
    Ca sunt asa, ca imi e bine
    Eu sunt roman in fiecare zi
    Asa te vreau de acuma si pe tine!
    Si.. daca esti plecat pe afara
    Sa-ti faci un ban ca bine sa iti fie
    Doar impreuna mai formam o tara
    Si-i Mama noastra. Pe vecie!
    Iar cu rabdarea dobandita de la daci
    Cand si-aparau pamantul sfant
    Oriunde te mai duci, sa nu mai taci
    Si recunoaste . Roman sunt!
    Abia atunci scapam de toate
    Avand un nume si o glie
    Abia atunci avem identitate
    Cand eu sunt roman si tara Romanie !!

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles