Tutunul, inamicul sănătăţii!

fumat

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, pe 20 noiembrie. În această zi, organizaţiile şi spitalele din România vor să atragă atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. La această oră,în România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat…dar cad pradă tentaţiei.

Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor. Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice.

Fumatul ucide, încet dar sigur, sunteţi conştienţi de acest aspect?

Ziua naţională fără tutun a fost marcată astăzi, pentru al 9-lea an consecutiv, şi la Colegiul Naţional Traian Lalescu din Reşiţa. Profesorii şi elevii au încercat să tragă un semnal de alarmă explicându-le fumătorilor cât de nociv este acest obicei. Pentru o zi profesorii din cadrul Colegiului Naţional Traian Lalescu şi- au agăţat cataloagele în cui şi le-au prezentat elevilor mai multe filmuleţe de conştientizare şi chiar au făcut şi un experiment pentru a le demonstra că în timp fumatul ucide! Acest viciu este nociv mai ales pentru tineri a declarat profesorul Adrian Doxan.

 

 

Indiferent de vârstă, fie că sunt femei sau bărbaţi tot mai mulţi oameni fumează din plăcere, pentru a combate stresul, pentru a socializa la o ţigară cu prietenii sau pentru a-şi anula senzaţia de foame. Un lucru este cert când vine vorba despre acest subiect cei mai mulţi se apucă uşor fumat dar renunţă foarte greu. Pe lângă faptul că tutunul dăunează, acesta ne arde şi la buzunare şi ca să vă demonstrez acest lucru vă propun un calcul simplu. Cineva care fumează în medie un pachet pe zi scoate din buzunar zilnic 15 lei. Într-o lună a cheltuit deja 450 de lei, într-un an suma se ridică la 5.475 de lei , cu aceşti bani ar pleca fără nicio problemă într-un scurt concediu. Iar dacă şi-ar păstra acest obicei pentru următorii 5 ani va rămâne mai mult ca sigur fără 27.375 de mii de lei sau aproximativ 6 mii de euro. Cu această sumă şi-ar putea renova casa , şi-ar cumpăra o altă maşină şi lista investiţiilor ar continua. Fumătorii înrăiţi ştiu asta. În timp ce unii au încercat să scape de acest viciu pentru a face economii alţii savurează ţigară după ţigară fără niciun regret. Colega mea Daiana Roşca a stat de vorbă cu mai mulţi fumători şi a aflat cât cheltuie aceştia.

Înregistrarea emisiunii “Ascultă cum te ascult”:

Cele mai citite

Related Articles