Relansarea economică, tema ultimei zile la întrunirea G20

g20

Relansarea economică a planetei a fost adusă în prim plan în cea de-a doua şi ultima zi a summitului G 20 de la Brisbane, Australia, unde s-au reunit liderii celor mai puternice ţări.
După ce, în prima zi, economia a fost eclipsată de disputa Occident – Putin, astăzi ar urma să fie adoptat un plan de acţiune constând în aproximativ o mie de măsuri care să ducă la o creştere de 2 procente în următorii cinci ani.

Un rol important îl va avea Uniunea Europeană, care urmează să pună în aplicare un plan de 300 de miliarde de euro pentru stimularea activităţilor şi crearea de locuri de muncă.

Un subiect spinos în comunicatul final al summitului ar putea fi cel al schimbărilor climatice, în ciuda faptului că ţara gazdă, Australia, nu a vrut să-l treacă pe agenda oficială.

Preşedintele american Barack Obama a fost cel care a adus clima în atenţie la dezbaterile de ieri.

El a făcut apel la celelalte ţări să se inspire din acordul istoric reuşit de Statele Unite cu China pentru reducerea poluării şi a promis că ţara sa va oferi 3 miliarde de dolari fondurilor ONU pentru climă.

Japonia i s-a alăturat cu o contribuţie de până la 1,5 miliarde de dolari.

Deşi summitul trebuia să se concentreze pe economie, reuniunea a devenit terenul de confruntare între liderii occidentali şi preşedintele Vladimir Putin, din cauza crizei din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a fost ameninţat cu noi sancţiuni dacă nu va pune capăt sprijinului acordat rebelilor pro-ruşi.

Putin neagă în continuare că s-ar implica în acest conflict şi susţine că sancţiunile care i-au fost impuse de la anexarea Crimeii încalcă legile internaţionale şi au impact negativ nu doar asupra Rusiei, ci a întregii economii mondiale.

Sursa: RRA

Cele mai citite

Related Articles