1 septembrie – începutul noului an bisericesc

În fiecare an, la această dată, Biserica Răsăriteană sărbătoreşte începutul noului an bisericesc.

Praznicul era cunoscut în vechime sub numele de “Indictul”. Indiction la romani însemna poruncă, arătare, iar obiceiul era că anul să înceapă de la acest “indiction”, adică de la 1 septembrie. În această zi, biserica evocă intrarea Domnului în Sinagoga din Nazaret, la vremea când avea 12 ani. El a deschis, atunci, Cartea Proorocului Isaia, exact acolo unde erau zugrăvite venirea Mântuitorului şi lucrarea Sa în lume. Anul Bisericesc sau Indictionul este o moştenire romană din interiorul cultului bizantin. De fapt, acesta indica începutul unei perioade de culegere a taxelor. În Biserică, el a fost păstrat ca fiind începutul anului pe care îl numim mineal, adică cel cu referire la cartea Mineiului pe 12 luni, începând cu 1 septembrie şi sfârşind cu 31 august.

Care este însă semnificaţia spirituală a acestui 1 septembrie?

După unii, este vorba despre începutul predicării Mântuitorului, când El a intrat în sinagoga din Capernaum şi a citit din cartea lui Isaia. După alţii, ar fi vorba de o veche tradiţie ebraică potrivit căreia data de 1 septembrie ar fi fost începutul creaţiei lumii. Data de 1 septembrie ar putea fi interpretată şi ca un semn al culegerii roadelor, prinoaselor noastre spiritual.

Despre semnificaţia religioasă a acestui praznic bisericesc pr. Sevastian Mihail Pană – parohul Bisericii ortodoxe române “Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din municipiul Reşiţa:

Praznicul începutului de An Bisericesc este un fel de revelion duhovnicesc.

Anul liturgic marchează etape duhovniceşti ale creşterii în Dumnezeu, scopul lui este formarea şi creşterea lui Iisus Hristos în oameni. Decalajul de patru luni între începutul Anului Bisericesc şi Anul Nou are o explicaţie simbolică şi administrativă totodată: toamna este anotimpul socotelilor lumeşti şi duhovniceşti. La fiecare început de An Bisericesc, creştinii fac o recapitulare a ciclului mântuirii, adică în biserică, după încheierea verii, are loc întrunirea sinodului local în cadrul căruia se face un bilanţ şi se stabilesc perspectivele pentru anul următor.

Sursa foto: calendar-ortodox.ro; lumeaspirituala.ro

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles