Noua lege funerară aduce schimbări importante!

cimitire-4

Fără să ştim când se va întâmpla cu exactitate, ne-am putea transforma în regizorii propriei noastre morţi. După un val de controverse legate de felul în care o persoană decedată şi-ar fi dorit să fie înmormântată, legea lasă totul la alegerea celui trecut în nefiinţă. Noua lege funerara 102/2014 le dă posibilitatea cetăţenilor să opteze pentru o înmormântare civilă, fără preot. Cele mai importante prevederi ale noii legi, publicata în Monitorul Oficial pe 11 iulie, 2014, sunt cele din Secţiunea 6, Înmormântarea, şi mai cu seama Art. 16:

(1) Înmormântarea poate fi religioasa sau laică, precedată sau nu de incinerare.
(2) Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nicio modificare a ultimei voinţe a acesteia.
(3) Dacă pe timpul vieţii persoana decedată nu şi-a exprimat dorinţa referitoare la înmormantare, locul şi modalitatea înmormântării se hotărăsc de persoana, familia sau de autoritatea care se îngrijeşte de înmormântare.

Fie că sunt sau nu credincioşi cei mai mulţi dintre reşiţeni ar opta pentru o înmormantare clasică şi nu ar renunţa la slujba religioasă .Cum nouă români din zece sunt ortodocşi, dezlegările din lege sunt mai degrabă blasfemii.

(Daiana Roşca)

Cele mai citite

Related Articles