Cine este noul preşedinte al Comisiei Europene?

juncker

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker este noul preşedinte al Comisiei Europene. El a fost validat marţi, la Strasbourg, de Parlamentul European, după ce şi-a prezentat programul politic, următoarea etapă fiind formarea echipei de comisari.
Fost premier al Luxemburgului şi fost şef al Eurogrup în plină criză economică şi monetară, Jean-Claude Juncker este cunoscut ca un om politic care s-a implicat foarte mult pentru salvarea monedei euro.
Candidat la şefia Comisiei din partea popularilor Europeni, Juncker a beneficiat în urma negocierilor şi de sprijinul celorlalte două grupuri politice mari: Social-Democraţii şi Liberalii Europeni.
“Europa a devenit de neînţeles”
Programul său politic are ca priorităţi: creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, Uniunea economică şi monetară, piaţa unică şi revigorarea industriei, negocierile cu Statele Unite privind Acordul de parteneriat transatlantic, o politică europeană privind migraţia, dar şi privind relaţiile externe ale Uniunii Europene.
El a vorbit despre proiectul său de a reconstrui Europa după criza economică, dar şi despre a recâştiga încrederea cetăţenilor şi de a consolida democraţia pe continent.
“Europa a devenit de neînţeles, pentru că adesea o descriem printr-o caricatură, insistând pe naţionalisme nedemne. În Europa jucăm împreună, aplicăm metoda comunitară”, a declarat Jean-Claude Juncker.
După acest moment, noul preşedinte al executivului comunitar urmează să-şi consolideze echipa respectând paritatea femei-bărbaţi, aşa cum i s-a cerut.

Sursa: RRA

Cele mai citite

Related Articles