[EDITORIAL] Mondialul ăsta a fost … de parcă n-a fost

brazuca-final-rio-pormenor
S-a terminat şi “mondialul” ăsta! Sincer, nici nu ştiu dacă îi pre rău cuiva!… Brazilienilor – nu cred, că pentru ei a fost mai mult un coşmar, “încununat” de cântecul “Nu plânge pentru mine, Argentina”; preşedintei brazilienilor – nici atât, că anu ăsta sunt alegeri şi în “Ţara cafelei” şi mandatul preşedintei s-a dus odată cu Cupa Mondială; argentinienii – nu au nici ei păreri de rău, mai ales că fără jocul lor “Messi”-anic nici Papa de la Roma nu putea să-i ajute, cât o fi el de “bianco-celesto”, iar germanii – nu au avut niciodată regrete, aplicând deviza : “Am venit! Am jucat! Am învins!” şi arătând că între “Manschaft” şi “Cupa del Mundu” există o imensă… Lowe!… Joachim Lowe!

Chestia e că la câţi bani a băgat FIFA în campionatul din ăst an trebuiau ca şi marţienii să “invadeze” Brazilia, dar parcă nu a interesat pe nimeni, nici măcar pe cei care s-au prezentat acolo! Amintiţi-vă ce vâlvă era cu 20-30 de ani mai în spate… înainte, în timpul şi după un turneu final! Cine poate uita “mundialul spaniol” din 1982, cu un Paolo Rossi proaspăt ieşit de la…”mititica” şi dând gol după gol, iar “Squadra azzura” pleca acasă cu trofeul! Sau “deceniul Argentinei”, care-şi făcea “Zoff” adversarii, cât erau ei de “Lato”, de le cânta “Pasarella” la cap când le “Ardiles” una la “Falcao” şi sărbătoreau victoria cu vin “Rossi” şi pui “Rumenigge”!… Vremurile acelea au trecut demult şi anul acesta am avut parte mai mult de un fotbal de… “Mascherano”, care a culminat în semifinale cu “infernul” lui… Dante şi echipa “amazoanelor” de pe… Amazon, într-un meci care a răsturnat toată istoria ultimului secol de fotbal brazilian!

Desigur că ultimele rezultate le dă apă la moară… “piţurcologilor” de pe la noi, după care “ai noştri ca brazii” ar fi “defilat” în semifinale şi finală precum armata franceză pe Champ Elysee la căderea Bastiliei – că tot a fost marcată ieri! Pe nemţi i-am bătut de nu mai ştiau să iese din Giuleşti, “panzerele” au zdrobit acum “boabele de cafea”, aşa că noi îi umileam pe brazilieni cât… Amazonul! Pe “Pumele” din pampasul argentinian le-am mai “smotocit” la “mondiale”, prin urmare nu ne încurcam noi în “pisicile aristocrate” de azi! Poate că “portocala mecanică” ne-ar fi stat în gât, da s-or fi plictisit şi “olandezii zburători” să câştige cu noi! Aşadar, la ora asta noi eram campioni mondiali! Doar că pe “drumul spre Rio” am avut o “pană grecească” şi nu am mai ajuns la “balul brazilian”!

Cum a fost, cum nu a fost “mondialul” din acest an, cert e că a devenit deja istorie, iar istoria va reţine peste ani doar două nume : Germania şi Goetze! De-acuma privirile se îndreaptă spre următoarea “gazdă”, care e mai aproape de noi, numai că noi suntem… prea departe de ea! Dar şi de… fotbal! Pentru că, spunea un mare fotbalist al “mondialelor” – Johan Cruyff : Fotbalul e simplu, dar e greu să joci simplu!

Paul-Sever SMADU

Articolul precedent
Articolul următor

De același autor

Related Articles