garana (4)

Sâmbătă, 12 iulie 2014

Vineri, 11 iulie 2014, ora 10.00

Festivalul de jazz de la Gărîna a început aseara la ora 20.00 cu un grup foarte interesant din Polonia, Adam Baldych Imaginary Quartet. un violinist ce a concertat 2-3 ani la New York. S-a întors în Europa fiind atașat de Casa de discuri ACT la care a realizat 2 albume, cel mai recent lansat în luna Mai. A interpretat compoziții proprii, dar şi alte piese ale unor mari muzicieni polonezi. După el au urmat Andy Sheppard ( Trio Libero ) – un saxofonist englez însoțit de un basist francez destul de cunoscut în lumea jazzului, Michel Benita şi un baterist scoţian, Sebastian Rochford. Se numesc Trio libero deoarece fac o muzică în mare măsură improvizată ad-hoc fără preparative şi fără nimic prestabilit, “este o muzică a libertăţii totale de expresie” aşa cum a afirmat Florian“Moşu” Lungu.
Al treilea grup ce a urcat pe scena din Poiana Lupului aseară, a fost unul american The Riverside Quartet condus de un trompetist formidabil, nominalizat la premiul Grammy, Dave Douglas.
Prima zi a festivalului a fost încheiată de grupul norvegian Marius Neset Quartet.

Joi, 10 iulie, ora 20.00:

În această seară a început ediţia a XVIII-a a Festivalului de Jazz de la poalele Muntelui Semenic. Prezentarea evenimentului îi aparţine cunoscutului Florian Lungu. În jur de 6000 mii de persoane stau pe butucii de la locul unde artiştii îşi prezintă creaţiile.

La cea mai “puternică” ediţie a manifestării sunt aşteptaţi 10.000 de spectatori pe seară.

Ajuns la vârsta majoratului, Festivalul de Jazz de la Gărâna are pe afiş nume mari ale scenei internaţionale dar şi artişti români. Iată câteva opinii ale lui Marius Giura, directorul festivalului: “Artistic şi valoric, aceasta este cea mai puternică ediţie care a fost vreodată, în România nu a mai fost un eveniment la care să se strângă atâtea vedete…mă aştept la 10.000 de spectatori pe zi, dar asta depinde foarte mult şi de vreme, dar şi de disponibilitatea oamenilor… Am obişnuit deja publicul cu patru concerte în fiecare zi, anul acesta avem mai mulţi americani ca anul trecut, dar nici artiştii români nu lipsesc…pregătirile sunt terminate, urmează să facem probele şi să aşteptăm publicul… Din punct de vedere organizatoric vor exista şi câteva noutăţi: vor fi concerte şi în timpul zilei, vineri, sâmbătă şi duminică, la biserica din Văliug şi, în aceleaşi zile, în curtea hanului “La Răscruce” din Gărâna. Se vor lansa multe discuri, cărţi şi vor fi expoziţii”, a spus acesta.

Află aici mai multe amănunte la subiect de la reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica:

Festivalul de la Garâna îşi deschide astăzi porţile, urmând ca, timp de patru zile ranch-ul din Valea Lupului să devină Capitala Jazzului. Şi în acest an, organizatorii au pregătit un program extrem de atractiv, cu nume mari ale scenei internaţionale, precum The Crimson Project, Mike Stern/ Bill Evans Band feat. Dennis Chambers & Tom Kennedy, Joey Defrancesco Trio, Dave Douglas – the Riverside Quartet sau Stian Westerhus. Alături de aceştia vor şi o serie de artişti români, dintre care îi putem aminti pe Elena Mîndru, care îşi lansează un nou album, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, dar şi timişorenii din grupul Jazzybit sau cei de la Exit Oz, care, în cadrul festivalului, îşi lansează albumul de debut.

Dar iată programul complet al Festivalului Garâna Jazz 2014: joi, 10 iulie, Adam Baldych Imaginary Quartet (Polonia), Andy Sheppard Trio Libero (Anglia, Franţa), Dave Douglas – the Riverside Quartet (SUA), Marius Neset Quartet (Norvegia); vineri, 11 iulie: Elena Mîndru Finnection (România, Finlanda), Joey Defrancesco Trio (SUA), Ulf Wakenius Band (Suedia, Danemarca), Arve Henriksen Band (Norvegia); sâmbătă, 12 iulie: Tiberian/ Dahlgren/ Betsch – Both Sides of the River (România, SUA), Pedro Negrescu Trio (România, Ungaria), The Crimson Projekct (SUA), Kimmo Pohjonen (Finlanda); duminică, 13 iulie: Jazzybit (România), Mike Stern/ Bill Evans Band feat. Dennis Chambers & Tom Kennedy (SUA), Tom Harrell Colors of a Dream with Esperanza Spalding (SUA), Stian Westerhus (Norvegia). La biserica din Văliug: vineri, ora 11.00 – Suite of Jazz: Bach’s Wolves, Teodor Pop & Andrea Kohonicz; sâmbătă, 11.00 – Exit Oz, duminică, 11.00- Mircea Tiberian & Liviu Butoi. În curtea hanului “La Răscruce”: vineri, ora 14.00- Horea Crişovan, sâmbătă, 14.00- Teodor Pop şi duminică, 14.00- Pedro Negrescu & Friends.

Biletul pentru o zi este 80 de lei, abonamentul pentru toate cele patru zile la toate concertele din program costă 300 de lei, iar pentru trei zile – 220 de lei.

La Gărâna. se poate ajunge lejer din două direcţii, direct de pe E70, prin comuna Slatina Timiş urmând centura subalpină şi din municipiul Reşiţa prin localitatea cărăşană Văliug. Ambele variante sunt deschise traficului rutier.

(Hardy Cvoica) (Florin Humiţă)

1 COMENTARIU

  1. Intr-adevar un festival cu nume mari pe scena dar care din pacate pierde de la an la an spiritul care a consacrat-o. Pe langa faptul ca preturile au devenit enorme, ca student si nu numa sa participi este doar un vis… ti-au ingradit si libertatea de campare campare doar ca sa scata ei bani pe principiul sa fie mai organizat… Preturile la mancare exorbitante ! A devenit un festival de facut bani!! Pacat … prea curand daca nu se va schimba ceva n-am sa mai merg la acest festival si cred ca multi altii renunta!

Comments are closed.