[EDITORIAL] Bacalaureatul, floare la urechea … surdă

am_luat_bacul_47173900_80261900

S-a cam dus şi mitul cu “dăştepţii” pe care şcoala românească îi scotea an de an “în pas alergător”, că la noi toată lumea trebuia să fie “bacalaureată”, de-a ajuns bacalaureatul din “examen de maturitate”.. o “floare la ureche”! Numai că de vreo trei ani “ministerul şcoalelor” din ţara noastră s-a trezit că vrea să vadă cu adevărat cum stă treaba cu bacalaureatul şi de-atunci examenul ăsta e mai mult o “sperietoare” pentru elevi, decât un test serios care să le arate nivlul de (in)competenţă la care au ajuns, după ce vreme de 12 ani au mâncat “şcoală pe pâine”!

Anul ăsta nu s-a dovedit nici el mai “deştept” decât confraţii lui care au trecut, ba chiar luaţi la “bob numărat”, bacalaureaţii sunt mai puţini decât anul trecut cu vreo douăj’ de mii! Creşterea aceea în procente cu 3 la sută e doar,aşa, pentru cei care doresc să se îmbete cu “H2O la frigider” si să-i arate mai deştepţi doar pe cei care se ocupă – aşa cum se ocupă! – de mersul şcolii, în zodia… racului!…

De ce scade numărul celor cu poftă de a mai susţine bacalaureatul? Doar pentru că examenul pare mai serios ori pentru că “hârtia” îi ajută în viaţă doar dacă au… “cunoştinţe suplimentare”? … Mai ales că aceia care nu trec “bac”-ul nici măcar nu sunt “străfulgeraţi” de vreo urmă de regret!… Bine, nu ne aşteptam să pună toţi în scenă “tragedia antică” în variantă modernă, dar parcă bacalaureatul rămâne ceva mai mult decât “Comedia del’ Arte”!… Desigur, mai sunt şi alte ocazii pentru a da acest examen în anii care vin – iar unii chiar au şansa să devină miniştrii, cunoaştem cazuri! – dar odată cu trecerea timpului, trece şi pofta învăţatului! Şi vorba ceea : înveţi, nu înveţi, vremea bacalaureatului trece!

Numai că trecerea bacalaureatului face şi… “pagube colaterale”, şi anume facultăţile! E drept că “de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”, dar facultăţile de unde să ceară “materie primă”, dacă liceele “produc”… nebacalaureaţi! Drept e că la noi a şi apărut câte o facultate în fiecare oraş care are gară – cum spunea cineva, însă aceste “fabrici de studenţi” nici nu s-ar da închise, chiar dacă nu au pe cine… educa! Nici nu trebuie să ai masterul în matematică – şi cu atât mai mult bacalaureatul! – ca să îţi dai seama că posibilii studenţi de la noi încep să devină mai rari decât facultăţile!… Cum spunea un umorist croat : Fructele şi-au dat examenul de maturitate. Au rămas doar sâmburii!

Paul-Sever SMADU

Sursa foto: www.realitatea.net

Cele mai citite

Related Articles