Scorpionii roșii invadează Stațiunea Băile Herculane

IMG_0089

Staţiunea Băile Herculane este foarte solicitată în această perioadă, de o nouă categorie de “turişti” : scorpionii roşii de pădure! Pentru aceştia nu reprezintă o problemă găsirea locurilor de “cazare”, locuinţele localnicilor fiind locul ideal unde scorpionii îşi găsesc adăpost! Dacă sunt descopriţi din întâmplare, “chiriaşii roşii” nu au nicio… remuşcare în a-şi înţepa amfitrionii, acul scorpionilor deţinând şi un venin care face destul… “sânge rău” victimelor lor! Din fericire, cei mai mulţi “găzduitori” se aleg doar cu sperietura atunci când au neşansa să descopere că nu sunt… singuri acasă, însă au fost şi situaţii în care localnicii au simţit pe propria piele – la propriu! – ce înseamnă înţepătura scorpionului, fiind necesară aplicarea tratamentului spitalicesc, însă urmele “întâlnirii” se păstrează o perioadă lungă de timp! Scorpionilor le place căldura, iar în ultima perioadă temperaturile au fost foarte ridicate pe Valea Cernei, ceea ce a dus la creşterea semnificativă a numărului acestora, fiind şi perioada în care scorpionii roşii de pădure se înmulţesc.
Întâlnirea cu un scorpion nu este deloc plăcută, fie şi numai vizual, cu atât mai mult când există “contact” între om şi scoprion, victimele înţepăturilor scorpionilor suportând dureri mari. “Scorpionul are un venin destul de toxic şi poate duce la moartea persoanei care nu a fost tratată imediat după producerea înţepăturii!”, ne-a declarat ing. Ioan Gaşpar. La fel ca şi vipera cu corn, scorpionul nu atacă oamenii, dar răspund “provocărilor” atunci când cineva calcă pe ei sau se află în apropierea lor. Scorpionilor le place să iese mai ales noaptea, când deplasarea lor este neobservabilă, căutând să se strecoare în locuri strâmte. Cât priveşte reacţia pe care trebuie să o avem faţă de scorpioni, directorul Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei a precizat : “Nu trebuie să ne speriem, însă trebuie să fim precauţi şi să nu lăsăm deschise uşile, ferestrele sau locurile pe unde ar putea pătrunde în casă şi noaptea să fim surpinşi de prezenţa lor”!
În căutarea unor locuri răcoroase, scorpionii nu se “sfiesc” să caute găzduire chiar în locuinţele localnicilor, care nu sunt tocmai fericiţi de întâlnirea cu asemenea “musafiri”! Chiar dacă nu sunt atât de periculoşi precum “fraţii” lor din deşertul siberia, scorpionii de pe Valea Cernei pot crea mari neplăceri prin înţepătura lor. Cum au reacţionat locuitorii staţiunii de pe Valea Cernei la întlnirea cu scorpionii, aflăm din reportajul realizat de corespondentul nostru Paul Sever Smadu:

Sursa foto: Parcul National Domogled-Valea Cernei

(Paul Sever Smadu)

De același autor

Related Articles