[AUDIO] Praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena: Peste 1.700.000 de români îşi serbează astăzi onomastica

An de an, la 21 mai, atât Biserica ortodoxă, cât şi cea catolică sărbătoresc pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cei “întocmai cu apostolii”.

Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi este strâns legată de taina şi puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creştine. În această zi în calendarul popular apare o sărbătoare dedicată păsărilor de pădure, iar păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe tot timpul pășunatului.

Cu prilejul praznicului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, peste 1.700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, dintre aceştia, peste 635.000 sunt bărbaţi, şi 1.150.000, femei. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica poartă numele de: Constantin – 490.646, în timp ce 79.871 se numesc Costel, iar 32.728 Costică. De asemenea, 20.308 de români poartă numele de Costin, 10.534 – Costinel, 656 –  Costi şi 325 – Costeluş.

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 880.574 poartă numele Elena, 122.285 – Ileana şi 26.209 – Constantina. Alte 64.690 de femei se numesc Lenuţa şi 52.582 se numesc Constanţa. Statisticile arată de asemenea că 1.467 de persoane se numesc Nuţi, iar 4.099 – Leana.

La mulţi ani tuturor!

Bisericile ortodoxe române din: Anina, Bratova, Caransebeş, Oţelu-Roşu, Moldova-Nouă, Naidăş şi Pojejena îşi sărbătoresc hramul cu prilejul acestui praznic împărătesc.

Despre simbolistica praznicului, părintele Petru Berbentia din Reşiţa:

Biserica ortodoxă sărbătorește astăzi una dintre cele mai mari personalități din istoria universală, este vorba de împăratul Constantin cel Mare. El a produs o cotitură importantă în istoria creștinismului pentru în anul 313 acordă libertate religioasă creștinilor și biserica intră într-o perioadă de înflorire. Punctul cheie l-a constituit data în ajunul unei bătălii împotriva lui Maxenţiu, undeva lângă Roma. Constantin vede pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce luminoasă cu inscripția “În acest semn vei învinge”. Noaptea i s-a arătat în vis Hristos care ține pună pe steagul ostașilor această monogramă și urmând îndemnului din vis Constantin învinge după cum scrie pe Arcul de Triumf “prin inspirație divină” și tocmai de aceea el este cinstit în biserica creștină. Tot aşa o sărbătorim și pe mama lui Constantin cel Mare, pe Sfânta Elena, despre care se spune că a descoperit crucea Mântuitorului la Ierusalim, că a reparat foarte multe biserici, că a construit unele noi și a fost trecută în rândul sfinţilor datorită evlaviei sale și a râvnei în răspândirea creștinismului. Vă spun că în această zi extrem de importantă pentru Biserica Răsăriteană, în Episcopia Caransebeșului mai multe biserici îşi sărbătoresc hramul. Este vorba de bisericile din Caransebeș, Oțelul Roșu, Anina, Bratova, Ţerova, Moldova Nouă, Naidăş și la Pojejena. Le doresc tuturor celor ce poartă numele celor doi împărați multă sănătate. Dumnezeu să îi ajute, să trăiască, la mulți ani“.

Sursa foto:www.biserica-brancoveanu-berceni.crestinortodox.ro

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles