Storymania original, la Radio România Cultural, în Săptămâna Luminată

indexRRC

Radio România Cultural va difuza, în Săptămâna Luminată, de la ora 16:00, o serie de documentare originale în care tematica religioasă se intersectează cu ştiinţa, cinematografia şi arta populară.

Luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paşte, Storymania îi prezintă pe câţiva dintre meşterii populari veniţi laMuzeul Satului şi la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti cu autentice colecţii de ouă încondeiate, ştergare, vase de ceramică de pus pe masă în zi de sărbătoare.

Marţi, 22 aprilie, documentarul difuzat de Radio România Cultural împleteşte tradiţiile creştine cu obiceiurile laice şi cu superstiţiile care diferă de la o regiune la alta a ţării.

Vindecarea prin credinţă este tema celui de-al treilea documentar al acestei serii, care va fi difuzat miercuri, 23 aprilie. Ce este vindecarea? Cum se produce ea? Este greu să găseşti un răspuns exact, chiar în vremurile moderne şi tehnologizate de astăzi. Oamenii de ştiinţă recunosc că, de multe ori, organismul se vindecă singur, medicamentele oferindu-i doar răgazul necesar acestui proces.

Ultimul documentar al seriei se intitulează Iisus în cinematografie şi vorbeşte despre primul comunist, primul rebel, primul hipiot, primul hipster: Iisus Hristos! Toate aceste etichete i-au fost lipite de-a lungul timpului, iar cinematografia s-a îngrijit să le reprezinte fidel. Primele filme cu subiect biblic, mai precis centrate în jurul patimilor Mântuitorului, nu îndrăzneau să se îndepărteze prea mult de chipul iconic impus de pictură, mai ales de cea renascentistă. Pe ecrane, Iisus rareori s-a îndepărtat de acest tipar: bărbat alb, cu ochi albaştri, păr castaniu uşor cârlionţat, barbă estetică, corp depilat. Uşor melancolic, uşor efeminat, uşor androgin. Când însă regizorii au îndrăznit o distribuţie în afara canoanelor, a ieşit cu scandal. Documentarul pe această temă va fi difuzat joi, 24 aprilie.

Storymania este o serie de documentare originale produse şi difuzate de Radio România Cultural, un produs jurnalistic special în mass media, prin diversitatea temelor şi a stilurilor de realizare.

De la genul jurnalistic consacrat de documentarul radiofonic clasic – despre personalităţi marcante sau despre monumente impresionante, la reportajul–documentar despre evenimente culturale speciale, cu poveşti despre întâmplări, oameni şi comunităţi, fapte şi acţiuni, secvenţe sonore, care altfel ar putea trece neobservate – toate acestea îşi găsesc o exprimare inedită în ediţiile Storymania, în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 16:00.

De același autor

Related Articles