[AUDIO] Porumbul şi floarea soarelui din Caraş-Severin compromise de secetă şi caniculă

floarea soarelui si porumbRecoltele de porumb şi floarea soarelui, din judeţul Caraş-Severin, ar putea avea de suferit din cauza secetei şi a caniculei. În mod normal producţia de porumb este de 5.000 – 6.000 de kg pe hectar, iar cea de floarea soarelui este de aproximativ 3.000 de kg pe hectar. Ţinând cont de condiţiile meteo din ultima perioadă, se estimează că producţia medie de porumb va fi de 3.000 – 4.000 kg pe hectar, iar cea de floarea soarelui între 1.500 şi 2.000 kg pe hectar, ceea ce reprezeintă o scădere a producţiei între 30 şi 50 de procente.
În judeţul Caraş-Severin, în momentul de faţă, se cultivă peste 32.000 de hectare de porumb şi peste 7.000 de hectare de floarea soarelui.
Potrivit directorului Camerei Agricole din Caraş-Severin, Pavel Nefir, temperaturile ridicate nu afectează doar volumul producţiei, ci şi calitatea acesteia. De exemplu în ceea ce priveşte floarea soarelui, o mare parte din seminţe vor fi seci, iar uleiul produs va fi de o calitate inferioară.
Instituţiile responsabile, la timpul oportun, au îndemnat agricultorii ca cele două culturi principale de câmp să le însămânţeze în mod obligatoriu în ogor de toamnă, iar la pregătirea terenului pentru semănat, agricultorii au fost îndemnaţi să aibă grijă de rezerva umiditate şi să se facă lucrări de pregătire pentru semănat prin scormonire şi nu prin răscolire. Majoritatea micilor agricultori din judeţul Caraş-Severin, sunt dotaţi, în momentul de faţă, cu utilaje specifice.
Potrivit directorului Camerei Agricole din Caraş-Severin, Pavel Nefir, în acest moment nu se mai poate face nimic pentru salvarea culturilor de porumb şi floarea soarelui, pentru că în Caraş-Severin nu există posibilităţi de irigare a culturilor de câmp.

Pavel Nefir:

Cele mai citite

Related Articles