topulfirmelor

Ora 17.00

Georgică Cornu va fi cercetat în stare de libertate, sub control judiciar – au decis astăzi, magistraţii Tribunalului Timiş. Omul de afaceri nu are dreptul să părăsească localitatea.

Georgică Cornu este la al treilea mandat de preşedintele al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Timiş.
În prezent, averea estimată a omului de afaceri depăşeşte 150 de milioane de euro. Acesta a intrat în afaceri după Revoluţie, în 1991, când a început comerţul cu materiale de construcţii. Atunci a pus bazele grupului de firme Izometal-Confort în Timiş, Arad şi Mehedinţi. Domeniile de activivitate sunt imobiliare, construcţii, servicii, dar şi mass-media. În domeniul media a deschis două ziare, iar în 2008 a pus bazele televiziunii locale TVT ’89.
În 2010, Cornu a fost desemnat al doilea mare constructor cu capital românesc, înregistrând afaceri de aproape 180 de milioane de euro. La mijloul anului 2011, acesta a mai câştigat un contract în valoare de 13,4 milioane de euro pentru reabilitarea Drumului Vinului. Omul de afaceri deţinea şi lanţul de magazine de bricolaje Brithouse, trei magazine, în Lugoj, Drobeta-Turnu Severin şi Lugoj, dar acestea au intrat nu demult în faliment. În 2012, fima Izometal-Magellan a fost mutată în judeţul Mehedinţi dar şi aceasta a intrat în insolvenţă pentru că societatea acumulase datorii de peste un miliard de lei. Firma facea parte din Grupul „Izometal-Confort”, unul dintre cele mai puternice din vestul ţării, unde lucrau peste 3.000 de angajaţi.
Tot din cauza datoriilor mari, anul trecut,  a fost închis şi postul de televiziune, TVT ’89.
Cornu a mai făcut la Herneacova, la 32 de km de Timişoara, o investiţie de două milioane de euro,într-un centru de echitaţie modern şi o fermă de sturioni. Centrul conţine boxe pentru cai, restaurante, un lac, sală de competiţii şi un teren de peste 11.000 de m pătraţi. În 2013, firmele lui Georgică Cornu au intrat şi în vizorul ConsiliuluI Concurenţei pentru licitaţiile câştigate în mod suspect.

Ora 14.00

Georgică Cornu, suspectat de evaziune fiscală va fi prezentat astăzi în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Acesta a fost reţinut în această dimineaţă pentru 24 de ore, fiind acuzat că procura de la diverse persoane din Strehaia, facturi false, pe care le înregistra în actele contabile. Prejudiciul se ridică la 61 de milioane de lei. Georgică Cornu a negat faptele şi a spus că nu toate actele de comerţ care se fac cu firme din Strehaia sunt evaziuni.

Ora 08.00

Omul de afaceri din Timişoara Georgică Cornu, suspectat într-un dosar de evaziune fiscală de 61 de milioane de lei, a fost reţinut în această dimineaţă de procurorii DIICOT,  după ce a fost audiat timp de aproape 12 ore. El s-a prezentaţ aseară, la audieri la DIICOT Timişoara, unde se aflau alte opt persoane de la Strehaia suspecte în acelaşi dosar. Contra unui comision, un grup de persoane din Strehaia, judeţul Mehedinţi, procurau facturi false pentru cumpărarea de materiale de construcţii, care erau apoi introduse în contabilitate.  Potrivit procurorilor DIICOT, Georgică Cornu a fost reţinut pentru 24 de ore pentru evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat. El urmează să fie dus în arestul Poliţiei Timiş. Alături de Cornu a mai fost reţinuţ tot pentru 24 de ore şi Mihai Zaharie, un bărbat de la Strehaia, judeţul Mehedinţi, pentru aceleaşi infracţiuni.

[Daiana Roşca]