peturi

Pe cât de frumos e Banatul Montan acoperit de zăpadă, pe atât de dezolant e peisajul odată cu venirea primăverii: hârtii, cartoane, gunoaie de tot felul şi la loc de „cinste” – PET-urile. Luate de vânt sau aruncate de oameni la întâmplare, sfârşesc în albia râurilor. Ne deranjează privirea, ne supărăm când le vedem aruncate hai-hui, dar de cele mai multe ori nu realizăm că fiecare dintre noi suntem vinovati. În timp ce nouă ne trebuie cel mult cincizeci de secunde să aruncăm la container un astfel de ambalaj, natura are nevoie de 500 de ani pentru a degrada o banală sticlă de plastic.

Cine e vinovat de poluarea cu PET-uri în România?

View Results

Loading ... Loading ...

Reşiţa

Primăvara se numără gunoaiele! Anotimpul cald nu ne-a adus doar bună dispoziţie şi timp pentru grătare în aer liber ci şi un alt cadou: zeci de gunoaie pe albiile râurilor. Directia Apelor Române Caraş-Severin, împreună cu Primăria municipiului Reşiţa au curăţat albia Bârzavei de nenumarate ori, în ultimele luni dar oamenii nepăsători de mediul înconjurator continuă să arunce gunoaiele în rau a precizat Dorin Gavril director  general în cadrul Direcţiei Apelor Române Caraş- Severin. Cei care sunt prinşi că aruncă deşeuri în râuri riscă amenzi usturătoare cuprinse între 3000-5000 de lei. Ascultaţi un reportaj realizat de Daiana Roşca:

De aproximativ trei săptămâni la Reşiţa a început curăţenia de primăvară, o acţiune iniţiată de Primăria municipiului,  la care iau parte mai toţi cetăţenii. De când s-a dat startul campaniei, în special în cartierele cu case de locuit, au apărut cantităţi impresionante de resturi vegetale. Un astfel de cartier este Muncitoresc, unde mai toate casele au şi grădină. După toaletarea copacilor şi a viţei de vie au apărut deşeuri vegetale pe care oamenii le-au depozitat în apropierea containerelor de gunoi. Au procedat „ca la carte” pentru că aşa a fost solicitarea venită de la Primărie. O confirmă şi reprezentantul Poliţiei locale, Cristinel Iordache:

 

Problema este că aceste resturi nu au fost ridicate de mai multe zile, spre nemulţumirea cetăţenilor. Pe lângă respectivele crengi, pe platformele de gunoi au apărut şi resturi din construcţii, numeroase PET-uri sau gunoaie deversate din containere. Vina este aşadar împărţită.

 

În situaţiile în care deşeurile rezultate în urma curăţeniei de primăvară, nu pot fi depozitate pe platformele de precolectare sau în containere, cetăţenii se pot adresa S.C. Brantner Servicii Ecologice S.A.,  la numerele de telefon 0255/ 251 143 sau 0737 770 521. (Sebastian Dragomir)

…………………………………………………………

Aproximativ 33% din sancţiunile aplicate anual de reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin sunt acordate autorităţilor locale pentru colectarea neselectivă a deşeurilor sau pentru nesalubrizarea localităţilor şi a albiilor râurilor. Aceste controale sunt realizate în colaborare cu reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Banaţ ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Prefecturii, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisariatul Judeţean Caraş-Severin, Gheorghe Pitulan. Salubrizarea albiilor râurilor este verificată în special primăvară, când topirea zăpezii duce la creşterea debitelor apelor şi astfel la antrenarea deşeurilor de pe malurile cursurilor de apă. Aceste deşeuri pot duce la blocarea albiilor şi chiar la producerea unor inundaţii, a precizat Gheorghe Pitulan

Băile Herculane

Valea Cernei atrage ca un magnet nu doar turiştii, ci şi…   peturile, ambalajele de hârtie şi alte deşeuri!  Deşi de-a lungul anului au loc numeroase campanii de ecologizare a Văii Cernei, gunoiul menajer reapare în scurt timp, mai ales în locurile foarte frecventate, precum zona „7 Izvoare”.  Cum acţionează autorităţile locale pentru păstrarea curăţeniei, aflăm de la viceprimarul oraşului Băile Herculane,Gore Domilescu în dialog cu Paul Sever Smadu corespondentul nostru de pe Valea Cernei: