Mai mulţi cetăţeni maghiari, “declaraţi indezirabili” în România

maghiari

Ministerul afacerilor interne de la Bucureşti a anunţaţ vineri seară, că mai mulţi cetăţeni ungari nu mai au permisiunea de a intra în România, pentru că aceştia desfăşoară pe teritoriul ţării noastre activităţi cu caracter extremist în favoarea unor organizaţii, printre care şi partidul Jobbik. Măsura a fost luată în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură să afecteze ordinea publică şi securitatea naţională – a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog:
“A fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari, care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, /HVIM/, Oastea Haiducilor şi Jobbik.

“Despre aceştia s-a stabilit cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii” a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului afacerilor interne. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism a transmis vineri, printr-un comunicaţ că procurorii au în lucru, încă de anul trecuţ un dosar penal în care sunt cercetate mai multe persoane care ar fi comis acţiuni împotriva ordinii constituţionale a României, cu ocazia unor manifestări ce au vizat promovarea partidului ungar Jobbik.

Reacţii de la Budapesta

Şeful direcţiei de presă din ministerul ungar de externe, Gabor Koleto i-a declarat corespondentului RRA, Emil Groza, că Ungaria aşteaptă informaţii detaliate de la Bucureşti privind demersul de a interzice intrarea în ţara noastră a unor cetăţeni ungari.

“Din partea ungară aşteptăm întâi lucrurile concrete, respectiv numirea persoanelor şi a motivelor şi, în baza acestor aspecte, vom putea examina în ce măsură este în armonie demersul părţii române cu principiul fundamental al Uniunii Europene, adică cel legat de libera circulaţie a persoanelor, cu reglementările europene şi cele româneşti. În baza acestor aspecte, vom putea să ne formăm punctul de vedere” a afirmat Gabor Koleto.

Deputatul partidului Jobbik din Parlamentul de la Budapesta, István Szabó, consideră că interdicţiile anunţate de ministerul de interne de la Bucureşti nu sunt îndreptate, în opinia sa, doar împotriva unor membri ai formaţiunii pe care o reprezintă.

“Partidul Jobbik nu se va lăsa intimidat şi nici membrii săi din Transilvania. Cu cât este mai mare presiunea asupra noastră, cu atât mai puternică este şi rezistenţa noastră. Îi vom apăra, în funcţie de posibilităţi, pe fiecare dintre maghiari şi dintre membrii noştri. Este vorba despre o provocare care nu vizează Jobbik, ci întreaga comunitate maghiară din Transilvania” a precizat deputatul ungar.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită şi în România

Astăzi, 15 martie, este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, una dintre cele trei sărbători naţionale ale statului vecin, care marchează izbucnirea, în 1848, a revoluţiei maghiare împotriva dominaţiei habsburgice.

În România, în localităţile cu populaţie majoritar maghiară sunt organizate acţiuni publice dedicate evenimentului. RADOR

(Alina Bradaci)

Sursa foto: adevarul.ro

De același autor

Related Articles