O pâine – primul produs tradiţional atestat după noile reguli

paine-cu-cartofi

O pâine produsă în judeţul Braşov este primul produs tradiţional românesc atestaţ conform noii legislaţii în domeniu.
Ministrul agriculturii Daniel Constantin spune că noile reguli intrate în vigoare în urmă cu câteva zile asigură că produsele atestate ca tradiţionale vor fi cu adevărat tradiţionale şi nu, cum au fost destule cazuri, produse achiziţionate de la supermarket.
“În momentul de faţă, România are cel mai mare număr de produse tradiţionale. În realitate, neexistând pârghii de control în vechea legislaţie, nu aveam certitudinea că toate erau tradiţionale.
“Prin modificarea legislaţiei, am introdus acţiuni de control la trei instituţii – Ministerul Agriculturii, ANPC şi Ministerul Sănătăţii, iar aceste controale vor certifica cu adevărat că aceste produse sunt tradiţionale, iar încrederea cetăţeanului nu mai este înşelată.
“Pe de altă, calitatea produselor este certificată de un atestat eliberat de Ministerul Agriculturii după o reţetă consacrată, dovedită de către cel care doreşte să atesteze un produs ca fiind tradiţional”, spune Daniel Constantin.
Pâinea care a primit primul atestat se găseşte deja pe piaţă, conţine şi cartofi, are două kilograme şi costă 10 lei. Potrivit vechilor norme, peste 4.000 de produse erau considerate ca fiind tradiţionale.
Acum, producătorii au la dispoziţie nouă luni pentru a demonstra că îndeplinesc noile condiţii. Pe rafturi, produsele vor purta o etichetă specială.

Sursa foto: frontera-trading.ro

Cele mai citite

Related Articles