În Crimeea va fi organizat un referendum pentru alipirea la Rusia

Proteste Ucraina

11 martie 2014

Rusia riscă sancţiuni săptămâna aceasta dacă nu va accepta propunerile menite să detensioneze situaţia din Crimeea, a declarat ministrul francez de externe. El a precizat că sancţiunile pot include îngheţarea bunurilor unor cetăţeni ruşi sau ucraineni şi restricţii privind vizele. O propunere de reglementare a crizei a fost făcută de secretarul de stat american, John Kerry, care este dispus să meargă la Moscova în cazul în care partea rusă îşi va arăta disponibilitatea la dialog. Şi ministrul german de externe a afirmat astăzi că, dacă Rusia nu va face paşi înapoi până la sfârşitul săptămânii, Consiliul European va discuta, luni, ce măsuri suplimentare va lua, după ce săptămâna trecută a decis să îi impună Moscovei sancţiuni politice. În Crimeea pe 16 martie este programat un referendum prin care s-ar putea decide alipirea peninsulei la Federaţia Rusă.

10 martie 2014

Situaţia rămâne tensionată în Ucraina, după ce o forţă armată pro-rusă a ocupat, ieri, un alt aeroport militar din Crimeea, potrivit ministerului apărării din peninsulă. Tot ieri, la Sevastopol au avut loc ciocniri între susţinători ai Moscovei şi ai Kievului, iar 10.000 de manifestanţi pro-ruşi s-au reunit la Doneţk, într-o nouă manifestaţie de forţă, după cum informează France Presse. Între timp, autorităţile de la Kiev au reafirmat prin vocea premierului Arseni Iaţeniuk – că nu vor ceda nici un centimetru din teritoriul ţării lor  – Rusiei.  Tot ieri, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron i-au transmis, telefonic, liderului de la Kremlin, Vladimir Putin că referendumul convocat pentru duminică de către autorităţile proruse din Crimeea privind alipirea la Federaţia Rusă – este ilegal.

Postul de televiziune ucrainean “1+1” a realizat un sondaj de opinie în rândul utilizatorilor de Internet, în cadrul căruia ucrainenii şi-au exprimat susţinerea faţă de necesitatea aderării ţării lor la NATO şi la Uniunea Europeană, în contextul crizei din Republica Autonomă Crimeea. Potrivit sondajului, circa 80.000 de ucraineni au pledat în favoarea aderării Ucrainei la NATO, în timp ce mai puţin de 35.000 s-au opus unei astfel de idei. Aproape 90.000 de respondenţi au susţinut aderarea Ucrainei la UE, în timp ce doar 25.000 nu au fost de acord cu acest lucru. De asemenea, aproape 50.000 au declarat că sunt de acord ca rusa să devină a doua limbă de stat,  iar 65.000 au afirmat că nu susţin o astfel de idee.

9 martie 2014

În Ucraina, atât la Kiev cât şi în Crimeea, la Simferopol şi Sevastopol, sunt aşteptate duminică manifestaţii prilejuite de aniversarea a 200 de ani de la naşterea poetului naţional al ţării, Taras Şevcenko. France Presse observă că manifestaţiile reprezintă un mijloc de reafirmare a suveranităţii ţării. Demonstraţii, atât ale naţionaliştilor ucrainieni, cât şi ale filoruşilor, vor avea loc şi în estul ţării, la Doneţk. Între timp, situaţia continuă să fie tensionată în Crimeea, unde pentru a treia zi consecutiv a fost blocaţ sâmbătă, accesul observatorilor OSCE. Totodată, pentru prima oară de la începutul crizei, militari care nu purtau însemnele vreunei naţiuni au instalat mine şi puncte de tragere dincolo de graniţa administrativă a Crimeei. Autorităţile de la Kiev au semnalaţ totodată, un posibil nou focar de instabilitate în regiunea Odessa, unde s-ar putea interveni dinspre Transnistria.

Ruşii “încearcă destabilizarea în regiunea Odessa”

Grănicerii şi Armata ucraineană au întărit paza segmentului transnistrean al graniţei cu Republica Moldova în cadrul unei operaţiuni speciale – informează Serviciul ucrainean de Frontieră, menţionând că această măsură este urmare a avertizărilor din partea Ministerului ucrainean de Externe şi “ale unor membre ale ONU, conform cărora trupele ruse din Transnistria recrutează provocatori sau mercenari în vederea destabilizării situaţiei din regiunea ucraineană Odessa”.

În Crimeea, situaţia este în continuare sub controlul trupelor ruse şi a formaţiunilor locale proruse.

Numărul militarilor ruşi – a afirmat ministrul ucrainean al apărării, Igor Teniuh – este de 18.000, din care 6.000 sunt din cadrul trupelor speciale, cifra maximă permisă de acordurile bilaterale fiind de 12.500 – a subliniat acesta. Anterior, Serviciul ucrainean de Frontieră a avansat cifra de 30.000. Pentru dată de la declanşarea crizei, militari fără semne distinctive au depăşit graniţa adminitrativă a Crimeei, instalând mine şi puncte de tragere pe teritoriul regiunii Herson, la nord de peninsulă, în zona localităţii strategice Ciongar, situată pe unul din istmurile care leagă peninsula Crimeea de continent. Pentru a treia zi consecutiv, forţele proruse au oprit accesul în Crimeea a misiunii de observatori militari OSCE, al cărei rol este de a se informa la faţa locului în legătură cu situaţia de la bazele militare ucrainene şi ruse.

De același autor

Related Articles