Liderii europeni analizează situaţia din Ucraina

Traian Basescu Cotroceni

România doreşte să participe la un eventual format de negocieri de rezolvare a tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia apărute în peninsula Crimeea. Anunţul a fost făcut astăzi de preşedintele Traian Băsescu, înaintea plecării la Bruxelles, unde va participa la reuniunea extraordinară a liderilor europeni dedicată situaţiei din Ucraina. Şeful statului a punctat şi motivele pentru care România este interesată să participe la discuţii:

“Avem peste 400.000 de cetăţeni ucraineni vorbitori de limbă română, ceea ce ne situează pe locul II, după minoritatea rusă, ca interes pentru ceea ce se întâmplă cu minorităţile pe teriroiul Ucrainei. Un al doilea argument pe care îl avem este acela că România este cel mai apropiat stat membru al Uniunii Europene de Crimeea. Distanţa este de doar 160 de mile marine, ceea ce pentru una din cele 400 de nave ale flotei Federaţiei Ruse de la Sevastopol înseamnă un marş de zece ore, maxim, până la frontierele României. De asemenea, România este la 100 de kilometri de la alt conflict îngheţat, cel din Transnistria”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că Parlamentul Ucrainei este legitim, iar deciziile luate de legislativul de la Kiev, inclusiv de desemnare a unui nou guvern, sunt legitime.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, speră că la reuniunea de astăzi va fi găsit un răspuns unitar la criza din Ucraina. Vor fi analizate şi problemele economice ale acestei ţări.

(Sebastian Dragomir)

 

Cele mai citite

Related Articles