Arabia Saudită: Femeile pot fi consultate de doctor doar în prezenţa tutorelui

femei arabia sauditaUn membru al celei mai înalte autorităţi religioase din Arabia Saudită a apărat joi, într-un ziar, o fatwa ce interzice femeilor să fie consultate de un medic în absenţa unui tutore. Declaraţia lui survine în contextul în care, recent, o studentă care a avut o criză cardiacă a murit la Riad, după ce medicului de pe ambulanţă i s-a interzis să intervină în absenţa tutorelui fetei.
‘Femeile dau dovadă de neglijenţă dacă merg la medic fără să fie însoţite de un mahram (tutore legal), acest lucru fiind interzis de religie’, a spus şeicul Qays al-Mubarak, membru al Consiliului marilor ulema din Arabia, citat de cotidianul Al-Hayat şi AFP. La o vizită medicală, ‘femeia şi-ar putea arăta părţi ale corpului unui medic, lucru care nu este permis decât în caz de urgenţă’, a mai spus el. ‘Femeile trebuie să meargă la un doctor doar dacă nu există o doctoriţă. Dacă se întâmplă acest lucru, ele nu trebuie să fie singure, iar medicul trebuie să se uite doar la partea corpului care este afectată’ de boală, precizează el.
În 2002, 15 fete şi-au pierdut viaţa într-un incendiu declanşat la o şcoală din Mecca după ce poliţia religioasă a interzis evacuarea lor pe motiv că nu erau îmbrăcate conform codului vestimentar islamic.
Arabia Saudită, regat ultraconservator în care se aplică strict legea islamică, impune restricţii severe femeilor, care au nevoie de un tutore ca să lucreze, să călătorească şi chiar să se căsătorească. Este totodată singura ţară din lume unde femeilor le este interzis să conducă maşini, aminteşte AFP.

Sursa: AGERPRES

De același autor

Related Articles