De ce e neconstituţională Legea descentralizării… CCR şi-a motivat “verdictul”

curtea-constitutionalaCurtea Constituţională a dat astăzi publicităţii motivarea deciziei de declarare a Legii descentralizării ca neconstituţională. Judecătorii spun că ordonanţa cuprinde prevederi neclare, probleme grave de tehnică legislativă şi reglementări contradictorii. Sunt stabilite termene prea scurte şi nu există studii de impact şi standarde de cost – mai spun judecătorii Curţii.
Pe parcursul a 106 pagini, Curtea explică de ce a declarat în 10 ianuarie 2014 ca fiind neconstituţională legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale Administraţiei Publice Centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind Administraţia Publică. Legea criticată cuprinde o multitudine de dispoziţii lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate. Magistraii mai arată că ordonanţa este contrară Articolului 5 din Constituţie, sub aspectul cerinţei de calitate a legii, ceea ce afectează în mod implicit şi principiul securităţii raporturilor juridice, dimensiune a statului de drept. Legea descentralizării este neconstituţională şi pentru că nu respectă legea cadru a descentralizării 195 din 2006 care prevede realizarea de măsuri pregătitoare ale procesului de descentralizare, studii de impact, standarde de cost şi sisteme de indicatori de monitorizare – se arată în motivarea Curţii Constituţionale publicată astăzi pe site-ul instituţiei.
PDL s-a adresat Curţii Constituţionale în privinţa Legii descentralizării sesizând că proiectul încalcă articolul care consacră unitatea statului român şi că legea ar permite transferul de proprietate între unităţile administrativ-teritoriale fără hotărâre de Guvern. PDL mai reclama faptul că procedura angajării răspunderii de către Guvern pentru Legea descentralizării este neconstituţională.

Sursa: RADOR

De același autor

Related Articles