Declaraţia de presă susţinută de Preşedintele României, Klaus Iohannis

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut joi, 28 mai a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Bună ziua!

Daţi-mi voie, în primul rând, să vă spun ‘La mulţi ani!’ de Înălţare şi de Ziua Eroilor.

Am avut o şedinţă destul de lungă, împreună cu Premierul Orban, cu mai mulţi miniştri şi consilieri prezidenţiali. Am analizat situaţia în care ne aflăm, stadiul epidemiei şi ce măsuri se impun în perioada imediat următoare.

Daţi-mi voie să vă spun prima dată: avem şi astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci, nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei.

În consecinţă, în continuare atenţie, atenţie, atenţie!

În ce priveşte, totuşi, măsurile de relaxare, avem şi câteva veşti pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activităţi care până acum au fost interzise vor redeveni posibile.

Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele. Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale şi acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui să fie la cel puţin doi metri, vor putea să stea maximum patru persoane la o masă şi, în acest fel, lucrurile vor fi, zicem noi, sub control.

De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar şi aici e nevoie de păstrarea distanţei de cel puţin doi metri între scaunele de plajă.

Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internaţional, rutier şi feroviar, în condiţii, sigur, de siguranţă, de distanţare şi de igienă.

Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceştia vor trebui să fie aşezaţi pe scaune, la distanţele care sunt impuse de regulile de distanţare, cu un control foarte strict la intrare şi, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă.

În ce priveşte deplasările în afara localităţii, acestea de la 1 iunie vor fi libere. Deci nu va mai fi nevoie de declaraţie când ieşim cu maşina, sau cu piciorul, sau cu bicicleta din localitate.

În ce priveşte competiţiile sportive, avem şi aici o veste bună. Se vor putea relua competiţiile sportive începând din 1 iunie, dar – atenţie! – pentru sporturile care se practică afară, în aer liber, şi mai puţin sporturi de contact. Deci sporturile vor fi, competiţiile vor fi posibile în aer liber, mai puţin sporturile de contact, şi competiţiile se vor desfăşura în această etapă fără spectatori.

Acum, o temă extrem de importantă pentru foarte mulţi părinţi şi elevi sunt examenele naţionale şi le-am discutat pe acestea, fiindcă au apărut tot felul de întrebări. Părerea mea a fost că trebuie să-i lămurim pe oameni foarte bine, ca să ştie ce se întâmplă.

Prima concluzie: examenele naţionale vor avea loc fizic aşa cum au fost planificate şi anunţate deja de câteva săptămâni. Deci Evaluarea Naţională se va face începând din 15 iunie, aşa cum a fost planificată, după care vor avea loc examenele de Bacalaureat.

Însă a apărut o problemă pe care am dorit să o rezolvăm. Este posibil să fie copii care sunt bolnavi atunci când se ţine examenul. Este posibil să vină copii la şcoală pentru examen şi la termometru să se constate că au febră şi nu pot să intre la examen. Pentru aceşti copii am considerat că trebuie să găsim o soluţie să primească totuşi aceeaşi şansă ca şi copiii care pot intra la examen şi atunci se va organiza – atenţie!, vorbesc de Evaluare Naţională, deci Evaluarea Naţională se ţine, începând din 15 iunie, aşa cum a fost planificată – pentru copiii însă care sunt bolnavi, care sunt găsiţi cu febră la intrarea în şcoală, care sunt izolaţi împreună cu familia la domiciliu, care sunt într-o localitate sau într-un cartier care este în carantină, pentru aceştia, deci pentru motive medicale şi de carantină, şi numai pentru aceştia, se organizează o a doua sesiune de Evaluare Naţională, începând din 29 iunie.

Deci, repet, Evaluarea Naţională se ţine cum este planificată. Pentru cei care sunt însă bolnavi, găsiţi cu temperatură, cu febră la intrarea în şcoală, sau izolaţi cu familia, sau carantinaţi, se organizează a doua sesiune.

În privinţa Bacalaureatului, cu siguranţă că şi aici este posibil să fie copii care au diferite probleme şi, pentru a putea rezolva pauşal chestiunea celor care din varii motive nu pot veni la prima sesiune, se va organiza, ca şi în alţi ani, o a doua sesiune de Bacalaureat, în august, şi aceşti copii vor putea atunci să participe la a doua sesiune de Bacalaureat în august.

Deci, şi Evaluarea va avea o doua sesiune, dar numai pentru copiii care au fost bolnavi, sau izolaţi sau carantinaţi, iar pentru Bacalaureat prima sesiune absolut normal, a doua sesiune în august, ca şi în alţi ani.

În final, daţi-mi voie să vă repet, dragi români, dragi tineri, dragi elevi, dragi copii: cu toţii vom reuşi să trecem cu bine peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanţarea, purtăm mască în spaţiile închise şi avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des.

Vă doresc tuturor multă sănătate!

De același autor

Related Articles