[FOTO] Teatrul National Radiofonic pentru copii vă prezintă, în această seară de la ora 21:00, basmul “Florița din codru” de Ioan Slavici!

În fiecare săptămână, de marti  și până vineri, de la ora 21:00 copiii dar și părinţii pot asculta, pe toate frecvenţele Radio România Rețița 105,6MHz; 91,9 MHz și 92,8 MHz, cele mai frumoase poveşti de teatru radiofonic.

Teatrul National Radiofonic pentru copii vă prezintă, în această seară de la ora 21:00, basmul “Florița din codru” de Ioan Slavici. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu.

În distribuție: Alexandrina Halic, Daniel Tudorică, Camelia Andriță, Carmen Palcu, Marioara Sterian, Marius Nănău, Cristian Crețu, Anca Zamfirescu, Ion Arcudeanu, Cezar Popescu, Voicu Hetel, Maria Țăran. Regia de studio: Renata Rusu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Crenguța Manea.

Înregistrare din anul 2016.

În basmul  “Floriţa din codru“, Slavici a abordat un motiv întâlnit nu numai în Transilvania, ci şi în folclorul unor popoare mult mai îndepărtate, de unde a trecut apoi în culegerile şi prelucrările multor creatori de basme. Dar, în cazul lui Ioan Slavici este abordat nu tocmai tipic (ca în cazul majorităţii basmelor din literatura universală, precum, Hansel şi Gretel, Albă-ca-Zăpada, care abordează tema copiilor orfani).

La Slavici, subiectul apare localizat şi apropiat de realitatea satului românesc. Floriţa nu este fată de împărat, ci o fată fără părinţi, găsită în codru. Un crâşmar a plecat într-o dimineaţă după lemne în pădure şi pe o poiană plină de flori a găsit o fetiţă ce se juca cu nişte pui de căprioară, sărmană, dar nobilă prin înfăţişare şi purtare. Crâşmarul a lăsat lemnele şi a luat fata în braţe, ducând-o acasă. Fata cu cât creştea, cu atât se făcea mai frumoasă. Oamenii i-au spus Floare. Dar frumuseţea Floriţei trezeşte gelozia mamei vitrege. O frumuseţe cu totul diferită de cea a mamei sale adoptive, o frumuseţe subtilă, naturală, datoare naturii înseşi, care a înzestrat-o cu harurile sale.

Rămâneţi ACASĂ pe http://www.radioresita.ro/ pentru a vă bucura de o seară de poveste!

Audiţie plăcută!

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles