Noul centru al pandemiei de coronavirus este acum în Statele Unite

Noul centru al pandemiei de coronavirus este acum în Statele Unite, cu mai mult de 22.000 de decese, cele mai multe din lume, jumătate din ele sunt în zona metropolitană a New York-ului. 

Numărul spitalizărilor, în schimb, s-a redus în statul New York, ceea ce semnalează că distanțarea socială funcționează – a spus în conferința sa de presă guvernatorul Andrew Cuomo. De ce a lovit noul coronavirus atât de crunt New York-ul? Guvernatorul Cuomo a explicat:

“Este foarte simplu, este vorba de densitatea umană, este vorba de numărul de oameni într-o locație geografică mică, ceea ce permite virusului să se răspândească, iar acest virus este foarte performant în a se răspândi. Este un ucigaș, este foarte contagios, iar mediile umane dense sunt terenul din care se hrănește”, a declarat Andrew Cuomo.

Andrew Cuomo a spus că va discuta astăzi cu ceilalți guvernatori din Statele Unite un plan de redeschidere a economiei, coordonat geografic:

“Trebuie să înţelegem că redeschiderea pe care o dorim să aibă loc acum, cât mai curând, pentru că nu mai putem suporta această situație, toată lumea simte la fel, dar trebuie să înțelegem că este un echilibru delicat. Amintiți-vă ce trebuie să facem când redeschidem economia. Nimeni nu a mai trecut prin așa ceva, așa că oricine spune: ‘Eu ştiu ce trebuie să facem’, nu ştie. Nu, nu ştii, pentru că nimeni nu știe. Când te uiți la celelalte țări care au redeschis economia, vezi semnale de avertizare. Vreau să învăț de la celelalte țări, vreau să mă asigur că știm din studierea și evaluarea celor ce se întâmplă în alte țări, ce a funcționat și ce nu a funcționat, să învățăm din acele lecții. Vom asculta experții, vom lua în considerare datele. Amintiţi-vă că este un echilibru delicat. Ce vom face când vom redeschide? Vom relaxa restricţiile izolării. Vrem să creștem activitatea economică. Aceasta se va întâmpla în principal prin recalibrarea muncitorilor esențiali. Nu am închis niciodată total economia, economia funcționează încă. Am redus-o mult, cu numai serviciile esențiale operând. Ceea ce vom face când vom redeschide economia, va fi în mod principal să recalibrăm ceea ce este esenţial. Vom începe să redeschidem acea valvă a activității economice”, a explicat Andrew Cuomo.

Tranziția către redeschiderea economiei ar putea începe, probabil, cel puțin în anumite feluri, poate luna viitoare, a spus primul expert în boli infecțioase al Americii, doctorul Anthony Fauci. Directorul Institutului pentru Alergii și Boli Infecțioase a arătat însă, în același timp, că există posibilitatea unei resurgențe a virusului mai târziu în acest an.

Doctorul Fauci a spus, de asemenea, într-un interviu pentru CNN, că un răspuns mai viguros al Administrației la izbucnirea pandemiei de coronavirus ar fi putut salva vieți. El a calificat însă în același timp decizia de a aplica regulile distanțării sociale drept una complicată.

Chiar și aceste comentarii moderate ale lui Fauci au provocat însă reacția furioasă a comentatorilor online de dreapta, un fost candidat republican la Congres postând pe Twitter: “Este momentul să-l demitem pe Fauci”. Preşedintele Trump a retransmis comentariile pe propriul cont de Twitter. El face presiuni pentru redeschiderea țării.

Cristopher Murray, directorul Institutului pentru Evaluări și Statistici în Sănătate al Universității Washington, a prevenit, într-un interviu pentru CBS, că ridicarea tuturor restricțiilor, luna viitoare, ar însemna că, probabil, în iulie sau august, Statele Unite ar putea reveni la aceeași situație a crizei de coronavirus.

Guvernatorul statului New Jersey, Phil Murphy, a fost mai grafic şi a spus, pentru CNN, că se teme că deschiderea țării prematur ar putea turna gaz pe foc: “Acum casa este în flăcări și prima noastră misiune este să stingem focul”.

Sursa: romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles