Direcția de Sănătate Publică Timiș a inițiat noi acțiuni pe plan local. În unitățile sanitare unde personalul medical a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus, DSP Timiș desfășoară anchete epidemiologice

Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș a inițiat noi acțiuni pe plan local și a implementat măsuri de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

În consecință, în unitățile sanitare unde personalul medical a fost confirmat pozitiv pentru infecțiile cu noul coronavirus SARS-CoV-2, DSPJ Timiș desfășoară anchete epidemiologice și dispune măsuri în consecință. În același timp, au fost identificati contacţii direcți ai acestor persoane si a fost dispusă măsura izolării la domiciliu, urmând sa fie testate persoanele simptomatice, acolo unde este cazul.

DSPJ Timis, prin personalul de specialitate, constituit in echipe formate din medici epidemiologi si inspectori din cadrul Servicului Control in Sanaatte Publica, efectueaza verificari la nivelul unitatilor sanitare cu paturi, privind modul in care acestea au asigurat si respecta circuitul persoanelor in conditiile impuse de situatia epidemiologica actuala si in conformitate cu cele prevazute in Planul alb. Cu ocazia controalelor se verifica si existenta stocurilor de medicamente, materiale sanitare si substante dezinfectante, in cantitate suficienta la nivelul unitatilor sanitare.

Au fost identificati operatorii economici ce desfăşoara activitati autorizate în domeniul pompelor funebre si s-a prelucrat pesonalul acestora referitor la modul de gestionare a cazurilor decedate in contextul SARS-CoV-2. DSP Timiş urmeaza să încheie un protocol de colaborare cu IML Timis pentru cazurile decedate si suspecte de infecție cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Pentru a asigura asistenta stomatologica de urgenta in conditii optime, au fost introduse in circuitul de urgenta si cabinete stomatologice din sectorul privat. Personalul medical din cadrul cabinetelor stomatologice a fost instruit şi se mentine o permanenta legătura cu acesta, în vederea prevenirii evenimentelor epidemiologice nedorite.

DSPJ Timis acorda sprijin cabinetelor medicale de medicina de familie si se asigura că acestea dispun de echipamente de protecţie necesare activităţii pe care o desfăşoară. Pentru situatia în care spitalele vor fi depăşite de numărul mare al cazurilor, s-au identificat alte spaţii de rezerva care permit asigurarea circuitelor şi dotarea corespunzatoare, în vederea supravegerii şi tratarii acestor pacienti. Au fost identificate noi spatii de carantinare iar prin natura preventiva a activitatii, DSPJ Timis coordoneaza, la nivelul centrelor de carantina, efectuarea operatiunilor de dezinfectie a acestora, activitatea de colectare, ridicare si neutralizare a deseurilor cu potential periculos, precum si spalarea si dezinfectia lenjeriei utilizate de catre personele carantinate.

În acest mod se asigură limitarea transmiterii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2. DSPJ Timis in colaborare cu Serviciul Judetean de Ambulanta ia masuri de optimizare pentru integrarea datelor in sistem unitar. In acest sens se va crea un soft care sa permita introducerea in timp real a datelor obtinute in cadrul anchetelor epidemiologice. Pentru marirea capacitatii de triaj epidemiologic la nivelul unitatilor sanitare, DSPJ Timis s-a implicat in actiunea de dotare cu structuri mobile ce vor fi amplasate in proximitatea unitatilor de primiri urgente.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș asigură în continuare, la nivelul punctelor de trecere frontiera terestre şi aeroport, personal medical în vederea efectuarii triajului epidemiologic.

Cele mai citite

Related Articles