NATO, 71 de ani de existenţă, la ceas aniversar

Alianţa Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securităţii la nivel regional şi global şi a creat condiţiile pentru complementaritatea activităţilor desfăşurate împreună cu Uniunea Europeană în domenii de interes comun pentru cele două organizaţii internaţionale, se arată într-un mesaj transmis, astăzi, de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei NATO.

,,În prima duminică din luna aprilie, România sărbătoreşte Ziua NATO. În urmă cu 71 de ani, având ca fundament valorile comune ale libertăţii, democraţiei şi statului de drept, ţări de pe ambele ţărmuri ale Atlanticului au pus bazele unui proiect ambiţios, fără precedent. Statele fondatoare ale Alianţei şi-au asumat astfel responsabilitatea şi indivizibilitatea securităţii euroatlantice. NATO a dovedit de-a lungul timpului şi capacitatea extraordinară de a se adapta şi de a evolua, caracteristici esenţiale pentru o organizaţie care se confruntă atât cu ameninţări clasice, cât şi hibride, provenind din multiple direcţii strategice. Alianţa Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securităţii la nivel regional şi global şi a creat condiţiile pentru complementaritatea activităţilor desfăşurate împreună cu Uniunea Europeană în domenii de interes comun pentru cele două organizaţii internaţionale,, menţionează preşedintele în mesajul său.

,,Angajamentul SUA sporeşte consistenţa şi credibilitatea efortului colectiv de apărare a statelor membre ale Alianţei şi întăreşte securitatea europeană confruntată cu provocări semnificative, în special în zona de Est. În condiţiile dificile actuale create de pandemia de COVID – 19, cu extindere globală şi consecinţe dintre cele mai grave, NATO a luat măsuri rapide şi hotărâte pentru limitarea răspândirii virusului şi pentru reducerea riscurilor la adresa militarilor şi a civililor, astfel încât Alianţa să-şi poată îndeplini neîngrădit misiunile esenţiale asumate. Este vital ca în perioada care va urma, NATO să se poată concentra şi asupra celorlalte ameninţări şi provocări dinamice sau latent,, mai spune Iohannis.

Acesta afirmă că ţara noastră va continua să acţioneze coerent şi convergent, împreună cu ceilalţi aliaţi, pentru ca organizaţia să fie în continuare puternică şi de succes.

De același autor

Related Articles